Ройтерс: България - разкъсана между стари приятели и нови партньори

Мисия Варна

10-04-2014, 14:45

Снимка:

Reuters

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Както изглеждат в момента нещата, ГЕРБ е по-вероятно да излязат на чело на изборите, което може да доведе и до избори през есента, пише Ройтерс

"България - разкъсана между стари приятели и нови партньори" - под това заглавие агенция Ройтерс разказва за позицията и отношението на България спрямо руско-украинската криза.

"Георги Кадиев е като много от своите сънародници - хванат между Русия и Запада. Член на парламента от управляващата социалистическа партия, неговото правителство вървеше по стъпките на Запада за санкции към Москва заради Крим, но в същото време Кадиев усеща културното и историческо придърпване на Русия", пише Ройтерс. "Баща ми беше офицер в Съветската армия", каза той. "Той прекара живота си рамо до рамо със съветски войници. Много е трудно да му обясня, че трябва да санкциониране Русия".

България от дълго време е аномалия в Европа, държава, която е в ЕС и НАТО, а в същото време е близо до Русия. Това напрежение и тези факти станаха още по-трудни за възприемане по време на украинската криза", допълва агенцията.

"Българското правителство в момента стои пред най-големия си тест за лоялност към ЕС откакто страната се е присъединила през 2007 година, като до момента не се е разколебала, дори под заплахата за падане на крехкото управление на Пламен Орешарски. Опасността за правителството е партия "Атака", заради чиято подкрепа социалистите управляват. Националистите заплашват, че ще оттеглят неофициалната си подкрепа, ако страната подкрепи още санкции заради Крим.

България е най-уязвима на политическа криза заради Крим, ако трябва да сравняваме бившите държави зад Желязната завеса като прозападна Полша или Румъния, която вече започна да се отдалечава от Москва и е по-малко зависима от руските енергийни блага", допълва Ройтерс.

Много бивши комунистически държави в ЕС поддържат връзките си с Москва, но много от тях гледат на Русия като на окупаторска държава и настояща заплаха. България е различна, защото възприема Москва като приятел. Когато икономиката и културата са толкова близо, то България е най-близката страна в ЕС до Русия.

Въпреки това София игра заедно с ЕС по санкциите за Москва. Външният министър Вигенин заяви в интервю, че няма да наложи вето при по строги мерки, припомня агенцията.

"Няма да наложим вето на по-строги санкции, но няма и да предлагаме такива", каза Вигенин пред агенцията. "Рисковете за нас са високи. Ние сме една от най-уязвимите държави. Направихме така, че това да стане ясно за нашите съюзници. Разбира се, най-големият риск остава заплахата от газова криза", добавя външният министър на България.

Руският троянски кон

"В съветски времена България е била най-податливият партньор на Русия и до ден днешен управниците в София трябва да работят, за да се борят срещу определението "Троянски кон" в ЕС, работещ в полза на Кремъл.

Съюзът по времето на Студената война остави дълбок икономически отпечатък на Балканите. Повече от 85% от газовите доставки в България се правят от "Газпром", единствена нефтена рафинерия е контролирана от "Лукойл" и единствена ядрена централа е на руско гориво.

Въпреки че се присъединиха към НАТО преди 10 години, българските военни са зависими от Русия за части и ремонти заради техните съветски танкове и самолети", пише още в анализа.

"Русия е вторият най-голям пазарен партньор на България и санкционирането на Москва може да удари над 2000 български компании с над 80 000 служители, които са зависи от бизнеса с Русия", казва Кристиан Вигенин.

Руските летуващи в България са жизненоважни за българският туризъм, за който те допринасят с 13% от общия туристически приход, което поражда притеснения у българите, ако ЕС забрани пътувания на руснаци в съюза. Около 700 000 руснаци или 10% от населението на България, са посетили Черно море през 2013 година.

"България трябва да наложи вето на всички, повтарям, всички санкции към Русия", казва Емил Вангелов, учител в София. "Трябва да увеличим икономическите, политическите и културните връзки с Москва. Не можете ли да видите какво се случва с България след всички лъжи на ЕС и САЩ?", пита той.

През май предстоят евроизбори в България, който ще бъдат ключовият тест за правителството за това дали ще устои до края на мандата си. Управляващата партия е разкъсвана от вътрешни разпри още преди кризата в Украйна. БСП ще загуби гласове от лява отцепническа група, водена от Георги Първанов и друго движение, водено от бивш ТВ водещ.

Както изглеждат в момента нещата, десните ГЕРБ е по-вероятно да излязат на чело на изборите - резултат, който може да доведе и до избори през есента.