Стражът на "Почивка" сменя собственика си

Путин и Медведев уведомени за Паметника на българо-съветската дружба

Паметникът на българо-съветстката дружба във Варна ще сменя собственика си. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по собственост към местния парламент. Земята, на която е построено съоръжението е общинска и според Общия устройствен план е предвидена за парк, но самият паметник и подземните галерии към него са държавна собственост. Съветниците взеха решение да изпратят писмо до Областния управител, с искане за деактуване на бетонният мастодонт. Така общината ще направи първата стъпка за реализирането, на който да е от многото проекти, свързани с реновирането на гигантската скулптура. 

През годините вариантите за паметника преминаха от превръщането му във фестивална зала, през галерия, до дискотека. Преди време бе лансиран и проект, в който щитовете и каските на руските войници да бъдат свалени, защото изглеждали агресивни, а паметникът да бъде преименуван в монумент на българо-руското приятелство. 

Именно авторът на последната идея - Росен Марков повдигна въпроса за паметника на днешната комисия. Той настоява, след като бъде изчистен въпросът със собствеността, монументът да бъде префасониран. 

"Тъй като има формата на отворена книга, нашата страница - тази с девойките да бъде направена с българската азбука, а за руската те да преценят какво да си сложат на нея", коментира Росен Марков.  Той вече бил писал на Путин и Медведев за предложението си. От кабинетите на двамата руски управляващи поискали допълнителна информация за проекта. 

Освен промяна на фасадата, Марков припомни отдавнашните си планове за голям, светещ, християнски кръст, който да бъде поставен на върха на паметника. "Няма да е лошо помещенията и подземията да станат кафенета и галерии за художници", каза още Марков. 

Росен Марков не е единствения с проект за старжа на "Почивка". Такъв миналата година представиха архитектите Валентина Ганева и Цанислав Филипов. Отчитайки липсата на място за модерно, постмодерно и съвременно изкуство във Варна авторите бяха решили да превърнат паметника в музей. 

ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК  »»