Млади учени откриха нови астероиди

Варненската обсерватория с нови постижения

Няколко седмици след като младите учени от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" Иван Попов, Атанас Ковачев и Неделчо Пасков спечелиха голямата награда в конкурса на НАСА Ames Space Settlement Design Contest, постиженията на варненската астрономическа общност продължават.

Ръководени от д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория, младите астрономи Кристиана Момчилова, Борислава Пламенова, Цвета Коджабашева и Ирена Димитрова установиха наличието на нови астероиди. До откритието се стигна, след като младежите взеха участие в две международни астрономически кампании на НАСА. В тях те работиха рамо до рамо с ученици и студенти от САЩ, Германия, Португалия, Великобритания и Русия. В едната инициатива наречена ПАН – СТАРС, големи телескопи, намиращи се на Хавайските острови, изпращат снимки, които след това учениците изследват. Във втората кампания снимките на небето се правят от няколко телескопа в САЩ. Именно след обработката на изображения от Северна Америка, варненските астрономи са открили два близки и опасни за Земята астероида.

"В момента тече т.н. "ПАН – Българска" кампания, по времето на която изображенията от телескопите на НАСА се изпращат само на учените от България. Това е добра възможност, нашите ученици да упражнят на практика уменията си.", коментира Свежина Димитрова – директор на НАОП "Н. Коперник" – Варна.

В периода 25-27 април, 10 представители на варненската обсерватория ще вземат участие в Националната олимпиада по астрономия, която ще се проведе в Димитровград. Очаква се постиженията на младите учени от морската столица да бъдат отличени със златни медали.