Кокимото съди галерия след църковна цензура

Новините

10-04-2014, 06:29

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Общинският съвет предложи на кмета да отмени изложбата

Художникът Калоян Илиев-Кокимото е твърдо решен да съди Градската художествена галерия (ГХГ) във Варна заради забраната да изложи експозицията си "Еротична нотка в колелата на християнската машина".

Както "Труд" вече писа,скандалът с творбите на артиста се заформи в началото на април, когатоВарненският и Великопреславски митрополит Йоан поиска от общината, която е собственик на галерията ,да отмени изложбата. Съдържащи се в нея пана показват духовни лица с дорисувани изплезени езици или "балончета" с мисли за жени, мъже и оръжия. Дядо Йоан е настоял пред местната власт да не допуска картините заради Великите пости и отбелязването на 9 месеца от кончината на митрополит Кирил.

С последното Кокимото се съгласява и отлага откриването за 9 април. В петък е подал заявление в галерията, че ще започне да подрежда работите си в неделя, което и прави. Съгласява се и да присъства на заседание на обществения съвет по култура във вторник, в чийто дневен ред е скандалната експозиция. "Беше някакъв тип инквизиция и всеки охарактеризира изложбата ми, без да я е виждал", казва художникът. Съветът предлага на кмета изложбата да се отмени, защото е "срещу българското достойнство, християнските ценности и морал".

А в края на деня кметът Иван Портних пуска съобщение до медиите, че ще се съобрази с препоръките, "защото Варна не е всеядна".
"Всички, които се изказват по темата и продължават да го правят, нямат отношение към изложбата ми. Имам договор с галерията, подписан в края на февруари. Никой не се сети за творбите цял месец преди митрополитът да алармира. Платил съм за използване на пространството на третия етаж", обясни в сряда следобед авторът пред вратите на галерията.


Той уточнява, че във вторник вечерта творбите му са свалени и все още няма писмен документ, който да прекратява или да променя договора му. Временният директор на ГХГ Пламен Аврамов призна, че е подписал договора, който дава право на Кокимото да ползва пространството до 5 май. "Спорът не е между мен и църквата. Не е и за качествата на творбите ми, а за това възможно ли е творците в България да се изразяват свободно", казва Кокимото.