Жегите са бич за сърцето и вените

Новините

10-04-2014, 06:21

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не прекалявайте с течностите, за да не вдигате кръвно, съветва проф. Марио Станкев

Смяната на сезоните се отразява не само на настроението ни, но и на здравето ни. Въпреки че няма ясно изразена сезонност при сърдечно-съдовите заболявания, през пролетта и лятото пациентите се увеличават. Как влияе върху сърцето и кръвоносната система по-топлото време, попитахме проф. Марио Станкев, съдов хирург и директор на Националната кардиологична болница (НКБ).

По-топлото време обостря сърдечно-съдовите заболявания, затова пациентите в НКБ през пролетта и лятото се увеличават, казва проф. Марио Станкев. Промените в градусите могат да засегнат както съдовете (артерии и вени), така и мозъка или сърцето ни. В топлото най-много се повишава броят на хората с ритъмно-проводни нарушения. Причините за това са различни. Най-честите са атеросклеротични промени на съдовете, но могат да се дължат и на вродени или придобити малформации. Напоследък има и много млади пациентки със заболявания на щитовидната жлеза, при които се получава дисбаланс в продукцията на хормони, резултатът от които са ритъмни нарушения, обяснява проф. Станкев. В болницата обаче разполагат с единствената клиника в страната, където успешно могат да диагностицират и лекуват тези проблеми. 
През пролетта и лятото проблеми започват да имат и пациентите с хипертония - особено, ако не е добре лекувана. Причината е, че промените в температурата се отразяват на всички съдове. По принцип горещините разширяват артериите, но останалите съдове
реагират със спазъм
и оттам се повишава кръвното налягане. Заради това се обостря и мозъчно-съдовата болест, тоест инсултите. От повишеното кръвно налягане се получават кръвоизливи и оттам през лятото имаме бум на хората с инсулт, казва проф. Станкев. Друга причина за увеличения брой на тези инциденти е нарушеното кръвоснабдяване на главния мозък заради атеросклеротични промени на съдовете и запушването им. 
Поради топлото време се обострят и проблемите на хората с разширени вени. Обикновено бумът е през лятото, когато пациентите не могат да носят еластични чорапи, които имат профилактична роля. Тогава се получават запушвания на дълбоката венозна система и запушвания на съдовете,
стига се и до белодробни инфаркти
За да избягват тези проблеми, пациентите трябва да спазват препоръките на лекаря, категоричен е проф. Станкев. Ако почувстват промяна, неразположение, веднага да търсят помощ. Пациентите със съдово-мозъчна болест например трябва да бъдат много внимателни при симптоми като световъртеж, главозамайване, загуба на съзнание. Хипертониците да се замислят, ако имат главоболие, шум в ушите, неразположение. Пациентите с ритъмни нарушения пък, ако сърцето им започне да бие много бързо или неравномерно, с по-висока честота от 100 удара в минута. Също така е добре хората със сърдечни проблеми да не прекаляват с течностите, както и да избягват стреса, защото те повишават кръвното налягане, съветва проф. Станкев. Тези със съдови заболявания пък трябва да пият медикаменти, които подобряват кръвообращението и да носят еластични чорапи.