Математическата гимназия спечели проект за 200 000 лева

Мисия Варна

09-04-2014, 12:38

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученик от Математическата проби в САЩ с изобретение

Строят ново училище във "Възраждане"

Ще изграждат модерен център за обучение по физика, химия, биология и математика

Проектът  "Център по природни науки – Математическа гимназия Варна" спечели финансиране от  фондация „Америка за България“. В изключителна конкуренция само десет училища от страната успяха да стигнат до финала на конкурса „ Училище на бъдащето”, съобщават от дирекция "Младежки дейности, образование и спорт".  За първи път  фондацията финансира проект за подобряване на учебна среда във Варна.

Проектът предвижда центъра  да се изгради в основната сграда на гимназията  върху площ от 500 кв.м. Без промяна на архитектурното предназначение ще се ремонтират, обзаведат и оборудват три лаборатории, интегрален кабитет, хранилища, санитарни възли и фоайе. Проектът е на стойност над 300 000 лв., като 200 000 от тях се осигуряват  от фондация "Америка за България".

Собственият принос на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" ще е 70 000 лв., а за набавяне на останалата част от парите ще се разчита на родителската общност, бивши възпитаници на гимназията, Съюза на математиците в България и други дарители. Предвижда се за строително-ремонтни работи да бъдат изразходвани близо 190 000 лв, а останалата сума – за обзавеждане и оборудване на кабинетите.
 
С изграждането на центъра по природни науки в гимназията ще се  създадат условия да се въведе експериментален подход в обучението по физика, химия, биология и математика. Създаването на научни лаборатории ще допълни теоретичното обучение с практическо познание. Предстои съгласуване на предстоящите дейности с община Варна и сключване на договор с фондация "Америка за България" за изпълнение на проекта.