Таванът на лихвите по кредитите няма да важи със задна дата

Горната граница ще е около 50% или пет пъти законната лихва в момента

Промените в Закона за потребителските кредити, с които беше въведен таван на лихвата върху всички кридити - бързи и дългосрочни, няма да важат и със задна дата, решиха днес депутатите при окончателното приемане на закона на второ четене. Законът да важи и за договори, сключени преди влизането му в сила и всички договори да се актуализират съгласно приетите нови разпоредби, предложи независимият депутат Румен Йончев, който наскоро мина при Бареков.

То обаче беше отхвърлено. Прието бе предложението на Янаки Стоилов - със задна дата да действа само разпоредбата, според която не се дължат такси и неустойки при предсрочно погасяване на заеми (важи след изтичане на една година от сключването на договора).

С приетите преди две седмици текстове от закона беше въведен таван върху лихвата на потребителските заеми, като в тях вече се включват и тези до 400 лева, известни като бързи кредити.Таванът за лихвата ще е около 50% или пет пъти законната лихва, която в момента е 10.04%.

Промените в Закона за потребителските кредити бяха внесени от Йордан Цонев от ДПС, но предложението за тавана беше на Георги Кадиев и още двама депутати от левицата.

Фирми, които предлага бързи кредити, както и банките веднага скочиха срещу ограничението и предупредиха, че ще е много по-трудно в бъдеще да се вземе бърз кредит. Някои икономисти се застъпиха за тях.

За тавана на лихвата върху кредитите - или си с хората, или с лихварите, отговори им Кадиев.

Законът ще влезе в сила 3 месеца след обнародването му в Държавен вестник, т.е. таван върху лихвите, както и другите промени около таксите по кредитите, ще има за договорите, подписани след август тази година.

Промените предвиждат още предсрочното погасяване на жилищни и ипотечни кредити да става без наказателна лихва след първата една година, а ако това се случи през първата година, наказателната лихва не може да бъде повече от 1 процент.

Банките ще могат вече по-трудно да променят методологията, по която определят лихвата.

С промените отпадат и някои от таксите, събирани от клиентите, като тази за разглеждането на молбите за получаване на кредит.

Предвижда се и възможност хората, които взимат кредит, да имат право да избират дали да отговарят за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

Тази възможност, която ни спасява от положението "вечен длъжник".