Казваме на общината, че напускаме България

Новините

09-04-2014, 06:55

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Промяната е в закона за ГРАО

Всеки българин, който емигрира от страната, ще трябва да съобщава в общината, в която е постоянният му адрес, къде отива.

Това предвижда промяна в Закона за гражданската регистрация, предложена за обществено обсъждане от правителството.

Пред общината ще се декларира единствено държавата, в която отива да живее гражданинът, но не и град и точен адрес. Името на държавата на емиграция ще се вписва като негов настоящ адрес.

Веднага след подаването на такава адресна карта за емиграция тя ще се вписва в националната база данни “Население” на ЕСГРАОН.

 

МВР пък вече няма да е длъжно да подава информация към ЕСГРАОН на база данните за адрес, които гражданите вписват в заявленията си за лични документи.

Очакванията са новата система да дава по-точна информация за живеещите зад граница българи. Техният брой е важен за определянето на избирателните списъци, които сега са пълни с “мъртви души”.

Липсата на точни данни за емигрантите бе посочена и като една от основните причини за сбърканото преброяване през 2011 г. При него са отчетени само 175 000 българи емигранти, докато последстващия анализ показал, че техният брой е много по-голям, след като България врезе в ЕС през 2007 г.

Броенето на напусналите страната в момента се затруднява и защото граничните полицаи не въвеждат редовно данни, твърдят от Националния статистически институт и ЕСГРАОН.

Казваме на общината, че напускаме България