И местният парламент цензурира Кокимото

Изложбата да се представи след празника на друго място, а не в Градската галерия

Общинският съвет на Варна също реши да наложи цензура на изложбата на известния художник Калоян Илиев - Кокимото, която беше отменена след настояване на митрополит Йоан. Местният парламент излезе с официална позиция по случая. От нея става ясно, че съветниците са против показването на творбите.

Иначе Общинският съвет подкрепял младите творци в свободната им. Относно изложбата на Кокимото "Еротична нотка в колелата на християнската машина", обаче всички били единодушни, че тя не трябва да се провежда в навечерието на Великден.

Изложбата да се представи на друго място, а не в Градска художествена галерия, чийто собственик е община Варна, посочват още съветниците. Освен мястото те се опитват да наложат и времето, в което да бъдат показани творбите.

Ето и позицията на Общинския съвет без редакторка намеса:

Днес Председателят на ОбС – Варна, Иван Луков свика председателски съвет, на който се взе следното решение: "Председателският съвет при Общински съвет – Варна подкрепя младите творци в свободната им творческа изява. Относно изложбата на художника Калоян Илиев - Кокимото "Еротична нотка в колелата на християнската машина" всички единодушно изразяваме несъгласието си, за нейното провеждане в навечерието на най-светлия християнски празник - Великден.

Изразяваме становище: изложбата да се представи след празника на друго място, а не в Градска художествена галерия – Варна".

Изложбата на Кокимото, трябваше да бъде представена на 2 април, но след писмо от митрополита, пратено до общината, тя бе отменена.Според владиката творбите "подронват авторитета на светата църква чрез кощунство с нейните служители". Подобен "маскарлък" нямал място в Градската галерия в дните на Светия великденски пост.