Преглеждат безплатно за камъни в бъбреците

Животът

08-04-2014, 13:59

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Посещенията ще са от 14 април до 16 май с предварително записване

Безплатни прегледи за камъни в бъбреците по случай Световния ден на пациента започват в "Сити клиник" във Варна. Те ще се провеждат от 14 април до 16 май между 12:00 и 13:30 часа с предварително записване.

При хора, при които се налага и е възможно разбиване на камъни в бъбреците, процедурите ще се извършват на литотриптер от най-ново поколение Dornier Comapct Sigma. Апаратът е втори у нас по рода си.  

С негова помощ без упойка и без болка се разбиват камъни в бъбреците с големина до 2 см. От октомври до сега удобствата на новата техника са изпитали 530 пациенти от Варна, Добрич, Силистра, Русе, Бургас, Велико Търново, Ямбол.

"Новата техника позволява да бъдат открити и камъни в уретера и пикочния мехур, които не се виждат на рентген. Това става под ехографски контрол и спестява рентгеново облъчване на пациентите”, казва д-р Георги Панайотов, който провежда процедурите с новия литотриптер.

Сред успешните случаи, които е решил до момента, е разбиване чрез литотрипсия на уратен камък с големина 17 мм.
Новият апарат позволява провеждането на всички процедури в удобно за пациента положение по гръб – важно условие за успешна литотрипсия.

Лечението по този метод е безплатно за здравноосигурените пациенти. Покрива се изцяло от здравната каса с направление за хоспитализация по клинична пътека 75. Всеки пациент с доказани конкременти в пикочо-отделителната система има право на 3 процедури за 12 календарни месеца.

Телефон за предварително записване 0700 33 900