Американски ескадрен миноносец вече плава към Черно море

Животът

08-04-2014, 10:13

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

"Доналд Кук" ще участва във военноморски маневри и ще посети пристанища в съюзнически държави

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" плава към Черно море, където се очаква да пристигне до една седмица, за да окаже подкрепа на източноевропейските съюзници на САЩ, обезпокоени от руската интервенция в Крим, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Решихме да изпратим кораб в Черно море, който ще пристигне там до една седмица", каза пред журналисти говорителят на Пентагона полк. Стивън Уорън. Той отказа да уточни какъв е корабът поради съображения за сигурност, но по-късно представител на министерството на отбраната каза, че корабът е ескадреният миноносец "Доналд Кук", въоръжен с ракети и противоракетна система "Иджис".

Разположен е бил преди два месеца в испанската база Рота и е част от проекта за противоракетен щит на НАТО. След като влезе в Черно море, американският боен кораб ще участва във военноморски маневри и ще посети пристанища в съюзнически държави. Според полк. Уорън не се предвижда посещение в украинско пристанище.

Американският ескадрен миноносец "Тръкстсън" кръстосваше Черно море от началото на кризата между Украйна и Русия, но отплава на 21 март, напомня АФП.