Доставчиците на ток остават с лицензи поне до 1 май

Новините

08-04-2014, 06:35

Снимка:

в. Капитал

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ДКЕВР отложи решението за наказание на ЧЕЗ, EVN и "Енерго-про", като процедурата може да се проточи и след европейските избори на 25 май

Процедурата за отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, EVN и "Енерго-про" се отлага във времето. Както се и очакваше, "поради постъпили нови доказателства и обстоятелства" Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да проведе още едно открито заседание на 28 април, на което да изслуша аргументите на трите ЕРП-та и НЕК.

Корените на спора

Държавната компания и електроснабдителните дружества влязоха в конфликт, след като последните започнаха да си прихващат средства от НЕК за дължимите им според тях компенсации за изкупуваната зелена енергия. В периода юли 2012 г. до юли 2013 г. ЧЕЗ, EVN и "Енерго-про" бяха задължени да изкупуват част от електроенергията на възобновяемите енергийни източници, като разходите им трябваше да бъдат покрити на по-късен етап. Това обаче не се случи, а през август миналата година ДКЕВР реши да отложи изплащането на тези 318 млн. лв.

В края на миналата година, позовавайки се на отменената методика, която ги задължаваше да заплащат зелената енергия, ЕРП започнаха да си прихващат от НЕК задържаните средства. В резултат на това на 14 март ДКЕВР първо поиска компаниите да уредят взаимоотношенията си, а след това реши да започне процедура за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества.

Страна ли е ДКЕВР

По време на заседанията на ДКЕВР представители на ЧЕЗ, EVN и "Енерго-про" отрекоха да има каквито и да било мотиви за отнемане на лицензите им. Основният аргумент на ЕРП е, че между тях и НЕК има търговски спор и регулаторът не може да го решава с административни мерки. Освен това според тях ДКЕВР е застанал само на страната на НЕК, без да вземе под внимание факта, че електроснабдителните дружества също не биха имали средства, ако бе бяха прибегнали до спорната практика, което би заплашило доставките на електроенергия за крайните потребители (за същото намекна и ЕК в писмо миналата седмица).

От ЧЕЗ посочиха, че заради проблеми с ликвидността още през юли 2013 г. са поискали от регулатора разрешение за външно финансиране. И досега обаче такова не е издадено, каза изпълнителният директор Кремена Стоянова. Управителят на "Енерго-про" Стефан Абаджиев също коментира, че без извършените прихващания дружеството е можело да изпадне в тежка ситуация, което да застраши доставките на ток.

В същото време държавната енергийна компания е на мнение, че няма как електроснабдителните компании да си прихващат стари задължения, тъй като само регулаторът може да определи механизма за това. От НЕК не приемат тезата на ЕРП, че след като Върховният административен съд отмени методиката за компенсиране от 2012 г. (заради която се натрупаха взаимните дългове между тях), те следва да прилагат предишната методика от 2009 г.

Две години вакуум

От EVN са категорични, че сегашната криза може да бъде преодоляна единствено ако ДКЕВР създаде законосъобразен и справедлив механизъм за компенсиране, както препоръча и Световната банка в доклада си от май 2013 г. "През 2012 г. бяха взети някои неуместни и спорни от правна гледна точка регулаторни решения и някои важни регулаторни актове бяха отменени. В същото време през последните две години ДКЕВР не успя да предприеме необходимите действия за осигуряване добро финансиране за политиката за насърчаване на ВЕИ", каза регионалният мениджър на EVN Йорг Золфернер.

В закона за насърчаване на възобновяемата енергия от 2007 г. е предвидено всички разходи, предизвикани от инсталацията на възобновяеми енергийни източници, да се консолидират в НЕК, като в същото време компанията събира приходите от зелените добавки. "По този начин НЕК винаги е била отговорна да предложи размера на добавките, а ДКЕВР - отговорна за осигуряване на приходи в достатъчен размер", каза Золфернер и добави: "EVN е по средата - между производителите на ВЕИ и потребителите, но няма възможност да влияе."

Преговори в ход

По време на заседанието стана официално ясно, че НЕК и ЧЕЗ са в преговори за постигане на споразумение за уреждане на спорните въпроси. Другите две дружества обаче все още не са предприели такава стъпка.

Дискусиите за лицензите привлякоха интереса на няколко посланици и аташета, които внимателно изслушаха представените позиции. До открито заседание на ДКВЕР обаче не бяха допуснати представители на Българската фотоволтаична асоциация, които иначе често са нарочвани за всички проблеми на НЕК. "Над 90% от производителите на електрическа енергия от соларни централи имат сключени договори с трите снабдителни дружество, което ни прави пряко заинтересована страна. Въпреки това не ни допуснаха", казаха от асоциацията. 

Мнения:
Йорг Золфернер, регионален мениджър на EVN:
Дефицитът се дължи на държавната политика
Не приемаме да бъдем упреквани за състоянието на НЕК, както и за бъдещото повишение на цените на електроенергията. Конкретният дефицит, за който сме упреквани, е в резултат на дългосрочната държавна политика за насърчаване на зелената енергия. Дефицитът само за EVN е 248.6 млн. лв. за периода 1 юли 2012 г. - 31 юли 2013 г.
Кремена Стоянова, изп. директор на ЧЕЗ:
ДКЕВР изразява осезателна подкрепа на НЕК
Със своите действия ДКЕВР изразява осезателна подкрепа в полза на НЕК, като констатира "блокиране на цялата дейност на НЕК и на възможност да извършва плащания към производителите на електрическа енергия". В същото време комисията не отчита, че финансовото положение на ЧЕЗ е аналогично и е предизвикано от неизпълнението на задълженията към НЕК.
Стефан Абаджиев, управител на "Енерго-про":
Без прихващания имаше риск за доставките
Ако не бяхме извършили прихващане в края на декември и в началото на януари, нашето дружество рискуваше да изпадне в рискова финансова ситуация, с което можехме да застрашим доставянето на електроенергия на клиенти в Североизточна България. Затова приложихме закона в цялата му пълнота, включително и там, където беше образуван вакуум.
Красен Станчев:Замисълът е да се заменят инвеститорите с руски
В енергетиката в момента има професионално водене на класова борба, чийто замисъл е да се изгонят чуждестранните инвеститори и да дойдат руските. Това коментира икономистът Красен Станчев, цитиран от 3eNews. По думите му това се прави много професионално, само че професията е от друг характер. "Това е замисълът в момента", каза той.
Ако се стигне до отнемане лиценза на трите дружества, това решение ще бъде успешно оспорено в съда. Нормална практика е в случай на взаимни дългове те да се прихващат, посочи Станчев. Дори и трите компании да внесат в НЕК исканите им общо 350 млн. лева, тези плащания няма да решат проблемите в енергетиката, защото са едва 10 на сто от всички задължения, натрупани в системата.
Der Standard: Заплахите за отнемане на лицензи ще струват скъпо на България
Заплахите на българското правителство за отнемане на лицензи и последващо ренационализиране на предприятията на чуждестранните доставчици на ток в страната - едно от които е австрийското EVN - ще струва на най-бедната дърава в Европа преди всичко инвеститори. Това се посочва в коментар на Der Standard по спора между държавата и електроснабдителните дружества в България, цитиран от БТА. В материала, озаглавен "България срещу EVN: политика с тока", австрийският вестник посочва, че на България ще й излезе скъпо да се яви на съд, да отговаря пред Европейската комисия и да застане пред избирателните урни. Който не създава юридически сигурни рамкови условия за предприятията, не е интересен, пише изданието.
На географската карта България се е утвърдила като важен център за енергийното снабдяване на Европа. Но енергийният сектор в малката балканска страна прилича на сцена от вариете: държавни фирми от социалистическо време, където едни и същи десетина мениджъри управляват предприятието, което е в хроничен дефицит; чуждестранни доставчици на ток, на които в рамките на една година беше наредено да свалят три пъти цената на тока, в ролята на дойни крави; соларните и вятърните централи за късметлиите в политиката и икономиката, които печелят от зелената енергийна догма и ограбват държавата.
Предишното консервативно правителство не беше много по-добро. То обаче падна от власт заради енергийните протести на гражданите. Управляващите днес социалисти, подкрепяни от крайнодясната "Атака", се готвят за европейските избори и искат да избегнат повторението на такива протести. Сега ще им стане ясно, че са прекалили със заплахите за отнемане на лиценза, се казва в коментара на журналиста Маркус Бернат.