Школата под катинар от обяд в деня за размисъл

Новините

08-04-2014, 06:22

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Помислили са за малките ученици, не за зрелостниците, беснеят директори

Училищните дворове ще бъдат заключени след 13 часа в деня за размисъл преди евровота на 25 май. Това на практика означава, че абитуриентите с бал на Деня на славянската писменост ще трябва да се събират за изпращането на други места.Такова решение беше взето вчера на среща между представители на министерствата на образованието и вътрешните работи, Националното сдружение на общините и Централната избирателна комисия (ЦИК). Срещата беше насрочена след запитване на просветното ведомство до ЦИК дали училищните дворове могат да се използват за събиранията на абитуриентите. От Изборната комисия миналата седмица обявиха, че това е решение на кметовете.

Според изпълнителния директор на Сдружението на общините Гинка Чавдарова в много населени места няма балове на 24 и 25 май. Проблем с датите имало единствено в големите градове. Ето защо представителите решиха да не опорочават празненствата за Деня на славянската писменост, както и празника на абитуриентите.

„Шествия за 24 май ще има. Училищните дворове ще бъдат отворени до 13 ч. на празника и съответно вече на 26-и. Там, където в тези дни има балове, кметовете, шефовете на Регионалните инспекторати по образование и директорите на училища ще определят къде да се събират абитуриентите. МВР ще се грижи както за сигурността на завършващите, така и за правилното протичане на изборите”, обяви за „Монитор” просветният министър проф. Анелия Клисарова след срещата.

Решението на изборната администрация обаче провокира недоволството на директорите на столичните школа.

„При положение, че балът започва в 19 ч., няма никакъв смисъл да се събираме преди обяд в училище. Това е вариант за тържества на малките ученици. Помислено е за тях, но не и за големите”, обяви шефът на 9-а Френска гимназия Емилия Богданова. Тя обяви, че тепърва ще разговаря със зрелостниците, за да се търсят варианти за събиране. В същата ситуация са и от 23-то СОУ. Директорът Нина Чанева заяви, че е разочарована и изненадана от решението за затваряне на дворовете.

„Ние имаме 4 секции и нямаше да е сериозен проблем, ако ни бяха разрешили да влезем в двора. Полицаите са в училището, секциите са запечатани, а и не са в цялото училище”, обясни тя. Чанева ще предложи на абитуриентите си да се събират направо на паркинга пред хотел „Хилтън”, където е празненството, или на площада пред НДК.