Акцията на МВР в Лясковец - шефовете перфектни, подчинените неадекватни

Новините

08-04-2014, 06:18

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Баретите са лошо оборудвани, нямат кучета и са превърнати в обикновена група за задържане

Злополучната акция за задържането на психично болния Петко Петков в Лясковец на 14 март, при която загина командосът Емил Шарков, а други трима бяха тежко ранени, е едновременно перфектна по документи и неадекватна откъм действия. Това е изводът на пълния с парадокси доклад от вътрешната проверка на Инспектората на МВР. От него става ясно, че въпреки всеобхватната ревизия, продължила 4 седмици, МВР все още не знае кой точно е виновен за трагичния край на операцията. Затова пък няма съмнение, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който е пратил баретите в акцията и на чието подчинение са всички полицаи в страната, е абсолютно невинен и излиза от случая, без да понесе никаква отговорност. Оправдаха се и прогнозите, че тежки наказания ще има само за двама редови оперативни работници. А за да не бие на очи как началници си измиват ръцете с тях, са добавени и леки наказания за бившия и сегашния директор на полицията във Велико Търново. В опитите си да се отърси от вина главният секретар изтъкна лошата подготовка на баретите, лошата им техническа обезпеченост и липсата на тактически кучета, пренебрегвайки факта, че той е отговорен за това. 

Нито за миг вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният секретар не изразиха съмнения в правотата си за законността на абсолютно неуместното тежковъоръжено нападение срещу човек със съмнения за психични отклонения. Йовчев застана зад Лазаров, който твърди, че полицаите от Велико Търново - Павел Ангелов, бивш бодигард на Бойко Борисов, и Радослав Георгиев, са провалили акцията, след като отишли да заснемат къщата на Петков ден преди атаката на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Куриозно е, че инспекторатът не успял да установи дали са го направили на своя глава, или им е било наредено. Ангелов и Георгиев твърдели, че началникът на криминалния сектор в Търново Калоян Михайлов им е наредил да снимат, а той отричал. Те докладвали на шефа си Христов, но му спестили, че били забелязани, и така баретите били причакани в засада от Петков. 

Въпреки неяснотата двамата оперативни работници ще бъдат уволнени. Началникът им - директорът на областната дирекция в Търново Христо Христов, ще бъде понижен и няма да може да расте в кариерата 3 години. На предшественика му Живко Коцев, който сега работи в Националната дирекция на полицията, също ще му бъде наложена забрана да участва в конкурси за повишение. Вътрешният министър съжалявал за това свое решение, защото резултатите на Христов били много добри. Йовчев обеща наказания "и за други служители" за неадекватните им действия и за това, че не са успели да отнемат четирите незаконни пушки на Петков повече от 2 години, но не уточни кого има предвид. 

Видимо подразнени от множеството критики след операцията в Лясковец, Йовчев и Лазаров заявиха, че те се правят от псевдоексперти, които са гледали прекалено много филми. Вътрешният министър подчерта, че никой от СОБТ не е подценил ситуацията. Евакуация на съседите на Петков не била направена, защото това можело да събуди подозренията му. Не било възможно и стрелецът да бъде елиминиран от снайперист. Първо, към него нямало видимост заради барикадите в дома му. Освен това подобно действие извън престрелката би било равносилно на убийство. Вътрешният министър призна и че част от баретите са били с леки щитове. "Не може тези, които влизат през терасата, да са с тежки щитове", коментира той. 

Баретите са се опитали да влязат от три точки в апартамента на Петков, но не са успели да минат през вратата, която е била барикадирана. Директният щурм е бил единственият начин, твърдеше през последния месец главният секретар. Вчера Йовчев смени версията, като заяви, че ако баретите са знаели, че собственикът ги очаква, щели да приложат коренно различен способ, без да уточни какъв. 

Ръководството на МВР не се конфронтира с предишното и обяви, че през 2012 г. тогавашният главен секретар Калин Георгиев правилно е отменил в последния момент планираната срещу Петков акция. Тогава мотивът е бил, че съществува непремерен риск. "Аз считам, че резолюцията на г-н Георгиев е правилна и адекватна", каза министърът. След като отменил операцията, бившият главен секретар дал нареждане да се използват всичко оперативни методи и способи да се изземат 4-те пушки на Петков. След това обаче никой не си е мръднал пръста, като единствено кварталният полицай на няколко пъти правил неуспешни опити да посети мъжа в дома му. 

Покрай оправданията за провала излязоха и стряскащи факти за отряда за борба с тероризма, който е най-елитното звено в МВР. Той е лошо оборудван, зле въоръжен и подготовката му се води в грешна посока от години, показала проверката. Според главния секретар, който е бивша барета, колегите му са зле оборудвани и това е една от причините за неуспеха им. Те например не разполагали със светлинно-звукови гранати, с които да тренират. Отрядът нямал и уред за отваряне на врати навън, така че можело да се разбива само в посока навътре. Нямало достатъчно тактически камери, биоскенери, термовизионни устройства и тактически уреди за нощно виждане. 

От дълги години било отлагано снабдяването на отряда с тактически кучета. "Пуска се вътре кучето напред, неутрализира лицето и баретите влизат. Понеже нямаме кучета, не може да влезе и тежка техника, пратихме служителите да изпълнят своите служебни задължения", обясни главният секретар. Според министъра от години подготовката на отряда върви в грешна посока и вместо в антитерористи командосите се превръщали в група за задържане - дейност, която можела да се изпълнява от обикновени полицаи. Подготовката на баретите била занижена - била общовойскова, а не специализирана, каквато следвало да бъде.