Край Варна изниква историко-атракционен парк за 50 млн. евро (снимки)

Туризъм

08-04-2014, 03:30

Снимка:

Исторически парк АД

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Двуметров Цар Асен I от бронз се изправя пред стените на дворцов комплекс от Второто Българско царство

Реализация на най-мащабния проект за съхранение на българския дух и история започва акционерно дружество "Исторически парк" АД. На терен от 130 дка между варненските села Ветрино и Неофит Рилски ще бъде изграден парк, събрал няколко важни исторически епохи. Проектът е на стойност 50 млн. евро. Амбицията на инвеститорите е да започнат строителството до две години, а през 2019 г. комплексът да бъде завършен. Паркът ще бъде най-големият в Европа от този тип. 

На терена, за който вече се изготвя ПУП, ще бъде показана историята по българските земи от 7000 г. пр.Хр. до падането ни под турско робство през 1396 г. В парка ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол отпреди 8000 години. Ще има седем къщи, три от тях – наколни. Възстановката на селището е дело на археолог, участвал в откриването на една от автентичните къщи на около 8000 години.

Място в парка ще намери и най-старото каменно укрепено селище в Европа, открито край Провадия. То е на около 4000 години, с каменна крепост с триметрови стени и двуетажни къщи. 

Дворец от времето на Севт III ще представя тракийската епоха.

Ще бъде пресъздадена и тракийска култова сграда Хероон.

Създаването й ще бъде взаимствано от откритата тракийска сграда, разположена под могилен насип в местността "Палеокастро" в некропола на римския град Анхиало, на няколко километра от сегашното Поморие.

Проектът включва още възстановка на две гробници – Свещарска и Поморийска, както и на погребения. Тракийският амфитеатър ще бъде представен от Пловдивския. Около него ще се подредят статуи на 20 тракийски царе. Около тях пък ще са 20 тракийски божества, сред които богинята майка Кибела, седнала на дървен трон.

Първото българско царство в Плиска и дворецът на Крум и Второто с царски дворец и крепостта Царевец също ще са в историческия парк. Пред стените на дворцовия комплекс от Второто Българско царство ще се извисява статуя на Цар Асен I. Консултант за двореца е археолог Явор Василев, а статуята - висока 2,20 м ще е по възстановка на Владимир Димитров. 

Общия брой на скулптурите на български и тракийски владетели, както и на тракийски божества ще е 60. Голяма част от тях ще са бронзови.

Освен възстановките на сгради и артефакти, в историко-атракционния парк ще има и 5 киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с българската история. Проектантите са помислили и за храненето на посетителите. Ресторанти с тракийска, славянска и старобългарска кухня ще работят на територията на парка. 

Идеята за "Исторически парк" АД хрумнала на Ивелин Михайлов - собственик на фирма "Трежър", която изработва предмети на изкуството, сувенири, специални подаръци и реплики на антични съкровища. Михайлов и негови съдружници купили 130-те дка земя карай Неофит Рилски и започнали плановете за парка. Досега са вложили около 2 млн. лв. в начинанието. 

Самото строителство ще се извърши от чужди инвеститори, които вече са кандидатствали за участие в проекта. Към него има интерес и от фондове и държави, които искат да вложат пари в такъв тип обекти, заради бързата възвращаемост. Очаква се след откриването паркът да посреща годишно 400 000 туристи от цял свят, а инвестицията за него да се възвърне за около 4 години.