Стресът на работа води до болни служители

Животът

07-04-2014, 17:07

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стресираните служители се концентрират по-трудно, правят повече грешки и по-често стават жертва на злополуки при работа

Продължителният работен стрес често води до значителни здравословни проблеми - със сърцето и мускулатурата, което се отразява в по-честото излизане в болнични. Стресът е основната причина за заболяванията на служителите в Европейския съюз и за отсъствието им от работното място, съобщи еврокомисарят по заетостта, обществените въпроси и приобщаването Ласло Андор, цитиран от БТА.

Той подкрепи днес началото на кампанията на Европейската агенция за безопасни и здравословни работни места. Целта на кампанията е да разясни психологическите, физическите и обществените опасности, породени от стреса на работното място.

Андор отбеляза, че наред с останалите отрицателни въздействия, стресът сред работниците води до по-слабите резултати на европейските предприятия. Той призова работодателите и служителите да обединят усилията си за постигането на по-добра среда, щадяща психиката.

ЕК отбелязва, че стресираните служители се концентрират по-трудно, правят повече грешки и по-често стават жертва на злополуки при работа.

Продължителният работен стрес често води до значителни здравословни проблеми - със сърцето и мускулатурата, което се отразява в по-честото излизане в болнични. Кампанията цели да убеди работниците и работодателите да създадат такава среда, в която всеки се чувства оценен и където културата на работната среда е по-положителна, за да може да нарасне производителността.