Симеон Варчев: Не ставай треньор по баскетбол на отбор от провинцията!

Спорт

07-04-2014, 14:15

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Отворено писмо до, Георги Глушков – Президент на БФБ, УС на БФБ и Стефан Станев – Председател на съдийската комисия към БФБ

Не пожелавам на никого да става треньор или ръководител на провинциален клуб и отбор. То си е живо и голямо наказание.

В живота си преживях много. И хубаво и лошо. И радост и мъка. Но ако сега трябва да започна отначало, при всички случаи щях да стана треньор на отбор от столицата. В никакъв случай нямаше да поема пътя на голгота. Наивността на Дон Кихот и Санчо Панса, да се боря със столицата, не бих го повторил.

Освен загуба на много нервна енергия, влошено здравословно състояние, нищо друго не може да се очаква.

Ще Ви дам един пример от 1984 г, точно преди 30 години, в Плевен – финал за Купа България, с участието на 8 отбора, разделени в 2 групи. Председател на федерацията бе полк. Миколаш. Срещаме се сутринта във фоайето на хотела. Той крачеше нервно напред-назад. В един момент се обърна към мен и каза: „Варчев, развали ми спокойствието. Сега трябва да ходя до София и да давам обяснения на Трендафил Мартински” - шеф на спорта по него време. Обадил му се членът на ЦК на БКП – Христо Меранзов и го попитал как е допуснал „Левски” да не влезе във финалната четворка? А ние бяхме били „Левски” предната вечер.

Не беше честно, но ги разбирах. Такива бяха времената. Ведомствени отбори на „Академик”, „Локомотив”, „Славия” и великите „Левски” и”ЦСКА”. Всеки от тях с голяма подпора. Най-малкото министър, или член на Политбюро на БКП.

Но днес, когато никой не се меси в работата на федерацията, защо съдиите отново слугуват на София? Не мога да разбера. Моля, обяснете ми го! И бъдете честни и откровени!

Преди малко повече от месец завърши турнирът за Купа България. На финала се срещнаха „Левски” и „Черно море Порт Варна”. Равностойна среща и в последните секунди съдията Мирослав Томов взе в свои ръце нещата. Отсъди несъществуващи крачки на Асен Великов. Отсъди техн.нарушение на центъра ни за жеста, че си хванал главата с ръце. И ето сега, на среща от ДП, отново между„Левски” и „Черно море Порт Варна”, важна, много важна среща. Победителят избягва четвъртото място, т.е. полуфинален сблъсък от плейофа с „Лукойл Академик”.

Кой или кое накара съдията Великов да свири фаул, с който реши изхода на срещата? Такива и много по-твърди съприкосновения на срещата имаше много, но не бяха санкционирани. И ето, 4,8 секунди преди края, без даже да атакува коша, един от най добрите състезатели на противника, получи великденски подарък, от който той се възползва по най-добрия начин – реализира и двата фаула.

С това си отсъждане съдията Великов предреши изхода на срещата. То е ясно. Но защо? Кое го накара да извърши това деяние, бих казал престъпление? И само да не се оправдае с наивното „така прецених”. Ако това му е отговора, аз му препоръчвам на мига да се откаже от съдийството, защото това означава, че не става за тази работа.

Обръщам се към г-н Станев – Председател на съдийската комисия и към г-н Глушков – Президент на федерацията. Г-н Станев, Вие с г-н Тошев дълги години управлявате съдийството към БФБаскетбол. Отговаряте за изграждането и реализирането на съдиите. Смятате ли, г-н Станев, че продукцията, която произвеждате е качествена и на ниво? Томов Ви е „отроче” от по-предни години. А Великов е новата звезда от последните години. Нещо не бъркате ли с методиката и организацията си на работа? След като и двамата са „от един дол дренки”.

Г-н Глушков, смятам, че не се отнасяте с необходимото внимание към съдийството, а то е важна брънка от дейността на федерацията, която Вие ръководите.

В последните години бяхме свидетели на много остри реплики от страна на г-н Георгиев – Президент и собственик на „Рилски спортист” – Самоков по отношение на съдийството, но ги приемахме доста лековато и повърхностно.

В настоящото първенство, отборът на „Черно море Порт Варна” има конкурентноспособен отбор. И ето, свидетели сме на негативното отношение на съдийската гилдия към отбора. Така, че господа ръководители, вземете спешни мерки за да пресечете подобни уродливи действия!

В противен случай, (не го вземайте за заплаха, а като начин на мислене), ръководството на „Черно море Порт Варна”ще преосмисли участието си в НБЛ.

Защото си задаваме въпроса, заслужава ли си толкова много усилия да се обезпечи финансово клубът, да се организира работата му на професионално ниво, за да бъде конкурентноспособен на водещите клубове в България, и накрая да гледа в лицата на своите фенове мъката и злобата, която им причиняват неидентифицирани субекти.

"Черно море” е клуб с големи традиции. Дал е доста за българския баскетбол, та да си разреши разни „томовчета” и новоизлюпени „великовчета” да се подиграват с него!

Симеон Варчев – Президент на БК „Черно море Порт Варна”