Семейство във варненско гледа 10 деца с 600 лева

Животът

07-04-2014, 09:40

Снимка:

Нова ТВ

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Не се оплакват от нищо, само са притеснени за учениците си догодина

Нелеката история на едно варненско семейство показа Нова ТВ. 10 – толкова са децата, които Петранка и Добри Добреви отглеждат в дома си във варненското село Боряна. Най-малкият член на семейството е 6-месечният Димитър, а най-големият - Иван, е на 16 години. Легла има за всички, но повечето спят заедно, защото не са свикнали по отделно. Никой няма свое легло, всеки спи, където му харесва.
 
"Решихме да имаме 10 деца, за да е по-весело, всичките са планирани", разказаха родителите. Допълват, че тези деца им стигат. Парите, с които разполагат месечно, възлизат на около 600 лева. Въпреки това, по думите на Петранка, тези пари им стигат.
 
"Гледаме повечето от парите да отиват за храна. Имаме и голяма градина. Сеем чесън, домати и пипер и правим консерви, за да има какво да ядем през зимата", обясни Добри. Хладилникът не работи от 3-4 години, затова готвят ден за ден. Пералнята също се е развалила и не работи.
 
"Виждам, че децата имат желание за компютър, но те са големи и разбират, че е по-добре без компютър, отколкото да стоят гладни. Засега до 7-ми клас учебниците им бяха безплатни, сега в 8-ми клас ще ми е трудно, защото трябва да купувам два комплекта учебници, но ще се справим", сподели Петранка.
 
"Нормално ме приемат в училище", разказа 12-годишната Соня. По-малката й сестричка – 9-годишната Женя обаче сподели, че й се подиграват затова, че са толкова много деца и че са бедни. Президентът на КНСБ - Пламен Димитров, който се запозна с историята на семейството, коментира, че мизерията в България е достигнала драматични размери.
 
"Това трябва да го гледат всички политици, когато говорят разни приказки", допълни още Димитров.
 
Независимо от това, че живеят с по-малко от 700 лева, децата са гледани и облечени. Не се оплакват и не просят, но и не отказват помощ. Едното от децата е ученик в 8 клас и през седмицата живее в общежитие в село Стефан Караджа, където учи, но въпреки това е с много добър успех. Родителите дори успяват да му дават по 10 лева на седмица, а освен това ученикът получава и 30 лева месечна стипендия. Единственото, което искало момчето било собствен компютър, защото сега ходел по приятели или ползвал компютърната зала в училището.