"Калиакра" се завръща на световната ветроходна сцена

Ще приемa пътници по време на Tall Ships

Българската баркентина "Калиакра” отново ще гастролира на световната ветроходна сцена с участието си в международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, чийто старт е от Пристанище Варна на 2 Май, пише Maritime.bg.  Последната впечатлявaща поява на учебния ветроход бе в изданието на регатата  "Tall Ships Race Historical Seas” през 2010 г.

Командването на баркентината е възложено на капитан Делян Радев, който има многогодишен стаж на борда на "Калиакра”, както и стаж като помощник и старши помощник-капитан на други ветроходи, включително и чуждестранни. Повечето от членовете на екипажа са утвърдени фенове на ветроходството и участници в различни регати. След завършването на множество текущи ремонти на 5 април баркентината  застанa на кея на морска гара Варна, където ще започне преглед и потягане на ветрилата и ще бъдат извършени няколко тренировъчни плавания във Варненския залив.

Подготовката на ветрохода и тренировъчните плавания ще се провеждат ускорено по строго спазван график до началото на регатата.

По време на отделните етапи от регатата на борда на ветрохода се предоставят и места за пътници, които желаят да почувстват тръпката на морското ветроходство. Местата са продадени на чужденци, като има свободни от резервации каюти единствено за етапа от Варна до Новоросийск в периода 02.05.2014 - 10.05.2014г. След приключване на регата в Румънското пристанище Констанца за прехода на УВК "Калиакра” до Варна на борда ще бъдат приети за практическо обучение допълнително 20 варненски деца и техните родители, които предварително "БМКЦ” ЕАД ще извози до Констанца с автобус.

Основен рекламодател и спонсор на "Калиакра” за тази регата е "Параходство БМФ” АД. Активно ще е и участието в регатата на Община Варна, като с логото на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. баркентината ще стане посланик на тази варненска кауза по света.

Тази година се навършват 30 години от спускането на вода и вдигането на българския флаг на славната българска учебна баркетина. По този повод до края на месец април собственикът на кораба "Български морски квалификационен център” ЕАД и Министерството на транспорта ще валидират юбилейна пощенска марка.

30 години българският ветроход е прославял страната ни по света. Прекосяването на Атлантическия океан, участието в множество международни регати, приемането на борда на бележити световни лидери и короновани особи еднозначно определят Българския ветроход "Калиакра” като лидер на българското домакинство на фестивала от над 40 ветрохода от цял свят.