Станишев би отбой за Карадере

Новините

07-04-2014, 02:34

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Грешка беше, каза лидерът на БСП във Варна

Лидерът на една от управляващите партии - Сергей Станишев, който и лично беше замесен в скандала "Карадере", днес разкритикува правителството за зелената светлина, дадена на проекта. 

"Правителство допусна грешка, най-малко във времето, като даде сертификат за инвеститор клас А на „Мадара Юръп" за проекта „Карадере". Беше ясно преди изборите, че ще има една или друга реакция и ще се използва политически. Това е заложен конфликт. Всички разбираме, че темите, свързани със застрояване по Черноморието са изключително чувствителни, твърди лидерът на БСП, цитиран от "Стандарт".

Ще кажа ясно и категорично както и за Странджа заявих, че ще бъде наш приоритет и ще наблюдаваме какво се случва там, заявява той. Правителството е взело мерки да няма застрояване в парк „Странджа" – същото важи и за „Карадере".

Много категорично е решението да няма застрояване в защитени категории, казва още Станишев.

Той припомни, че по инициатива на БСП е наложен мораториум за разпореждане с държавната собственост по морето. Възложено и на МОСВ да подготви анализ в срок юли месец за парк „Българско Черноморие". След като е готов, ще има широко обществено обсъждане по тези въпроси, за да се намери разумният баланс,така че от една страна –кътчетата на българското черноморие, които са природно и национално богатство, да бъдат опазени от презастрояване и наред с това хората по морето да имат поминък.

Законът за Черноморското крайбрежие е приет по времето на правителството на Сергей Станишев – силно рестриктивен закон, благодарение на който спря презастрояването, припомни варненският депутат Борислав Гуцанов.