100 бебета повече тази зима в АГ-то

Животът

06-04-2014, 13:59

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Цезаровото сечение остава най-ниско заплатената операция в ценоразписа на Здравната каса

100 бебета повече са изплакали във варненската АГ болница в първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2013-а. Оптимистичната статистика отчитат от СБАГАЛ „Проф. Д. Стаматов” – Варна, която тази пролет ще отбележи 40-годишния си юбилей. Забелязва се положителна тенденция за намаляване на недоносените бебета – пряк резултат на добрата работа в отделението за патологична бременност. Все повече са и пациентките, които търсят медицинска помощ и стават майки в АГ болница.
Здравното заведение ще посрещне празника си с отлична акредитация за срок от пет години, която получи в края на 2013 г. Това е първата такава оценка на здравното министерство не само при последните четири акредитации, но и изобщо от съществуването на болницата, съобщи управителят д-р Радослав Минков.
„Благодарение на добрия мениджмънт на ръководството през последните няколко години, здравното заведение затвърди позициите си на единствената извън столицата специализирана болница по акушерство, гинекология и неонатология и водещото й място не само във Варна, но и в цяла Североизточна България. Това е най-високата оценка за мениджмента и предлаганите медицински дейности, което потвръждава, че здравното заведение отговаря на всички медицински стандарти в грижата за жените, родилките и бебетата“, каза още д-р Минков.

За последните няколко години със собствени средства и дарения се обновиха всички отделения на болницата. Най-голяма беше инвестицията в интензивното отделение за рискови новородени, което позволи неонатологията да стане най-добрата и съвременно оборудвана в целия регион на Североизточна България.
Най-голям принос в даренията имат холандската фондация SMHO AD MEERSEN и варненският Лайънс клуб. През миналата година бе организиран благотворителен концерт на световно известния варненски цигулар Чавдар Парашкевов, като средствата отново бяха дарени за неонатологията. Отделни дарения направиха няколко неправителствени организации, както и отделни граждани, които в повечето случаи не искат да се афишират, а да останат анонимни.
Въпреки добрите резултати има и проблеми. Те касаят най-вече финансирането по линия на здравната каса. На няколко пъти през последните години привидно се увеличаваха по малко отделните клинични пътеки, но същевременно се отнемаха средствата за лечение със скъпи медикаменти, които надвишават в пъти направеното увеличение и разликата остава за сметка на работещите в болницата. Въпреки, че увеличиха минимално клиничната пътека за раждане, все още цезаровото сечение остава най-ниско заплатената операция в хирургичната практика, алармира д-р Минков.
С много усилия и най-вече добро ръководство персоналът успява да си получава редовно възнагражденията, а те дори бяха увеличени с 10 % със заделяне на собствени средства.
По повод професионалния празник 7 април д-р Минков благодари на своя екип за професионализма и всеотдайността си, който въпреки трудностите, работи отдадено за живота и здравето на своите пациенти. Тези хора наистина са герои, тъй като успяват въпреки всичко, каза в заключение управителят д-р Радослав Минков.