Морски вълк става шеф на войската

Поста ще заеме най-вероятно контраадмирал Румен Николов

За пръв път в историята на армията морски адмирал ще стане военен №1 в държавата, пише "Преса". Новият началник на отбраната най-вероятно ще е сегашният командир на бойния ни флот контраадмирал Румен Николов.

Цялата войска ще започне да му козирува обаче не на 6 май, когато основно ще са приключили разстановките във висшия ешалон, а от 1 юли. Тогава приключва мандатът на сегашния началник на отбраната ген. Симеон Симеонов. Ако Румен Николов оглави щаба на отбраната, ще бъде повишен в чин вицеадмирал.

Той е роден на 9 февруари 1957 г. в Тервел. Учил е във Висшето военноморско училище във Варна. Випускник е на две академии - в Русия и у нас. Преминал е през всички основни командни длъжности на флота - от командир на бойна част на противолодъчен кораб до командир на ВМС.

С номинирането на контраадмирал Николов за шеф на отбраната сегашният министър Ангел Найденов реабилитира принцип, който бе залегнал в предишния военен закон, но така и не можа да се реализира - най-високият пост в армейската йерархия да се заема чрез ротация от висши командири от трите вида въоръжени сили - Сухопътни войски, ВВС и ВМС.