Първанов: Никога не е имало такава психоза на страх

Новините

04-04-2014, 13:58

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Президентът отказа задочен спор с Гергов - бил слаб по животновъдство

Нито при Иван Костов, нито при Бойко Борисов е имало такава вълна, такава психоза на страх, каквато насаждат в момента управляващите. Това заяви днес във Варна президентът Георги Първанов. "Надявам се след случая "Златанов" държавата на респектира носителите на една такава практика на саморазправа с опонентите. В кое ли тефтерче са записани репресиите, на които сме свидетели сега, всеки ден?", попита той и припомни уволнението на бащата на Нина Найденова, която е в листата на АБВ за евровота, на зам.-областния на Монтана и зам.-кмета на Две могили, които били симпатизанти на гражданското движение.

Този парламент се изхаби преди да роди нещо съществено, каза още Първанов по повод липсата на единна позиция за случващото се в Крим. Това, според него, било повод на дневен ред - не днес, а в близко бъдеще, да се появи въпросът за превръщането на България в президентска република, вметна бившият държавен глава.

Лидерите на АБВ - Георги Първанов, Румен Петков, ген. Михо Михов, коментираха и последните и предстоящите избори в различни европейски страни, както и предполагаемата "лява вълна" в Европа. Според тях тя е силно преувеличена. Причина за това, според Румен Петков, били организационни проблеми в Партията на европейските социалисти, но той лично не очаквал Сергей Станишев като председател да поеме отговорността за това. "Няма избори, които Сергей да не може да изгуби. Провали се на 9 поредни вота, дори и на кметските във Варна, където всички бяха срещу ГЕРБ, имаше протести, крайности и трагични събития", заяви Петков.

Според Георги Първанов последното социологическо проучване за нагласите в Европейския съюз показвало лек превес на ЕНП пред ПЕС на предстоящите през май избори. Затова той се надявал АБВ и другите подобни леви движения, каквито имало вече и в Полша, и в Унгария, да променят резултата така, че социалистите да имат преимущество в бъдещия Европарламент и при избора на нов преседател на Европейската комисия.

"Никога, категоричен беше президентът, няма да чуете от АБВ призиви за излизане на България от ЕС и НАТО. Но като техни членове ние имаме правото и задължението да защитаваме своята позиция", каза той по повод санкциите на ЕС срещу Русия, които движението твърдо не одобрява. Според ген. Михов България може да бъде мост на Европа и към Украйна, и към Русия, чрез ферибот или друг транспортен коридор.

"Атака са на път да достигнат БСП по публично лъжене", констатира още Румен Петков. Той даде пример с АЕЦ "Белене": БСП организира и шумно агитира референдума за строежа на централата, но така и не внесе резултатите от него в парламента. Лицемерието и цинизмът на "Атака" обаче били още по-големи тъй като хората на Волен Сидеров с апломб и много медиен шум внесли в НС искане за отмяна на мораториума за Белене, а после тихичко го изтеглили.

Георги Първанов отказа да отговори, макар и задочно на пловдивския лидер на левицата Георги Гергов, който преди дни обяви, че листите на БСП и АБВ били като "кон и катър". "Никога не съм бил силен в животновъдството", пошегува се президентът с основния бизнес на своя бивш съратник и добър приятел.