Данъкът за ретро коли се връща

Промяната в наредбата противоречала на Конституцията

Ретро колите на територията на община Варна все пак ще плащат данък. Това стана ясно от писмо до вече освободения от шефското място на дирекция "Местни данъци и такси" Иво Филипов, изпратено от зам.-кмета по правните въпроси Пламена Маринова в последния ден на март. 

В него е описано, че чл. 43. ал. 3 от Наредбата за местни данъци и такси, която предвижда освобождаване на ретро автомобилите от налога, противоречи на нормативен акт с по-висока степен -  чл. 60, ал. 2 от Конституцията на България, според който данъчните облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон. 

В края на миналата година с промяна в Наредбата, Общинския съвет освободи от данък ретро колите, които са собственост на членове на ретро клубовете на територията на Варна. Освобождаването трябваше да се случи, след предоставяне на документ от собственика за платен членски внос. Предвид липсата на закоустановени данъчни облекчения за ретро автомобилите, обаче такива не могат да се въвеждат с общинска наредба, алармира зам.-кметът по право и настоява за предприемане на действия по компетентност.