Парламентът одобри поправките в Закона за енергетиката в полза на "Южен поток"

Депутатите приеха на първо четене и предложенията касаещи потребителите на ток и газ

Въпреки писмото на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер парламентът одобри промените в Закона за енергетиката, с които се отразява достъпа до тръбата на газопровода "Южен поток" на други компании, съобщи Mediapool.bg. Това стана с гласовете на  БСП, ДПС и "Атака". Дебатите продължиха повече от три часа вчетвъртък, а гласуването беше оставено за тази сутрин.

С внесените от депутатите Ювор Куюмджиев и Таско Ерменков текстове се дава ново определение за "морски газопровод". Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия.

От ГЕРБ 64 депутати гласуваха "против", а четирима - "въздържал се". Не виждам защо колегите от БСП не изчакат комуникацията с ЕС дали тази поправка за газопроводите не нарушава общите правила и тогава да се обсъжда, коментира вчера по време на дебатите върху проекта Делян Добрев, сега депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката.

Един от вносителите Таско Ерменков посочи, че газопроводът стигал само до границата на ЕС, а Явор Куюмджиев обясни, че в случая се прилага логиката на самолетните пътувания - самолетът не се смята за кацнал в дадена страна, при положение че прелита над нея. Никой не очаква на 10 км височина гранични полицаи с парашути да упражняват граничен контрол, посочи той.

Със 113 гласа "за" на БСП, ДПС, "Атака" и независимия Георги Марков, 27 против от ГЕРБ и 32 въздържали се от ГЕРБ се прие на първо четене и вторият проект за промени в Закона за енергетиката със същите вносители.

Текстовете предвиждат потребителите на ток и газ да имат право да обжалват сметките си без да ги платят, ако за даден месец те са с 50 на сто по-големи от тези за предходните шест месеца. Предвижда се и да не се плаща такса за повторно присъединяване към мрежата, когато достъпът е бил отрязан поради неплащане.

Депутати от ГЕРБ обявиха, че тези поправки ще създадат повече проблеми, защото сметките за ток за декември, например, е почти задължително драстично да се различават от тези от предходните месеци. Освен това разходите за присъединяване на потребител са реални и просто те ще бъдат прехвърлени на дружествата, вместо да ги плаща неизрядните както е в момента.

Вносителите на промените защитиха предложенията си с това, че подкрепят правата на потребителите, които в момента се смятали по дефиниция за виновни.

Другата предлагана поправка е енергийният регулатор да може да определя нови цени на тока на всеки три месеца, а не веднъж годишно, от 1 юли, както е в момента.