България в най-неизгодна позиция заради нестабилни съседи на ЕС

Животът

04-04-2014, 10:35

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Като такива са отбелязани Турция, Македония и Сърбия

ЕС е заобиколен от нестабилни съседи, като България е в най-неизгодна позиция от части заради ескалацията на напрежението в Крим, сочат последните анализи на института "Карнеги Юръп", публикуван в Германия днес и оповестени от БНР. Страните, с които граничи на Запад, и Турция са държави, които са рискови и носят дестабилизация в региона, се казва в анализа.

Преди 10 години ЕС състави план за стабилизиране на съседните си региони и превръщането им в приятелски кръг. Днес се вижда, че този план е претърпял провал. Почти няма съседна на европейската общност държава, която да е смятана за стабилна  и безрискова.

Щефан Лене от политическия институт "Карнеги Юръп" обяви в свой анализ, че регионът около ЕС става все по-нестабилен. В много неизгодна позиция е България. Тя е заобиколена от нестабилни съседи. Като такива институтът отбелязва Турция, Македония и Сърбия. В близост сме и до райони с висок рисков потенциал - Косово и Сирия.

Донякъде задоволително е положението в Армения, Израел, Мароко и Черна Гора, отбелязва институтът. Другите държави, които влизат в т.нар. приятелски кръг на ЕС, за съжаление са барутен погреб - такива са Либия, Египет, Сирия, Ливан, Косово и Украйна.