Вкарват предложение новите мерки да важат и за стари кредити

Идеята обаче може и да не мине в парламента

Задължително предоговаряне на вече сключените договори за банков кредит ще бъде предложено за гласуване в парламента, пише "Стандарт". Идеята е новите промени в Закона за потребителския кредит да важат и за старите договори, като за целта банките няма да имат право да откажат на клиентите си искане за предоговаряне на вече изтегления заем.

Ако сте взели ипотечен кредит за срок от 10 г. и са изминали 5 г., банката ще трябва да се съгласи да подпише анекс към него, който да премахне наказателната такса за предсрочно погасяване на заема, обясниха депутати. Самите депутати обаче признават, че идеята може и да не мине при гласуването в пленарна зала.

Засега около 50 депутати от различни парламентарни групи са посочили, че ще подкрепят гореописаната идея. Същевременно представители на небанкови кредитни институции заявиха на пресконференция, че слагането на таван на годишния процент на разходите (ГПР) по бързите заеми не е удачен вариант. Мутри с бухалки и лихвари ще дойдат на наше място, посочи изпълнителният директор на една от компаниите за бързи кредити. Докато течеше тази пресконференция, Комисията по бюджет и финанси прие за 30 минути промени в 4 закона. Общинската такса за издаване на удостоверения за липса на задължения да бъде премахната от 1 януари 2015 г., решиха депутатите на първо четене. Мотив за това е, че премахването на таксата ще коства 550 хил. лв. на общинските бюджети, като дупката по закон трябва да бъде покрита от републиканския бюджет, а средства за 2014 г. не са предвидени.