Тревожно лято заради руските туристи

Новините

04-04-2014, 06:59

Снимка:

Цветелина Белутова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На прага на сезона записванията от източните пазари са по-слаби

Опасен спад на руския и украинския пазар отчитат туроператорите, които водят туристи по българското Черноморие, на прага на сезона. Причината естествено е политическата несигурност и обезценката на валутите им, което прави по-скъпи ваканциите в Европа. Тенденцията е важна, защото Русия е пазар №1 за летния сезон, а Украйна е сред топ шест на държавите в морската класация по посещения от чужбина.

Негативното очакване донякъде може да се преодолее от новите два туроператора, които от тази година продават пакети за България в Русия и Украйна. Но прогнозите са трудни, а напрежението в сектора - силно. Успокояващ е фактът, че по предварителни данни в Западна Европа и скандинавските страни записванията за България вървят с миналогодишния темп, а ръст може да се очаква на туристите от Полша и от някои други държави в Централна Европа.

Спад в Русия и Украйна

В началото на годината туристическият сектор получи добри новини от превърналия се в двигател на растежа руски пазар, който по официална статистика има 13.5% в общия брой чужденци, почиващи в България, т.е. оттам идват най-много туристи. Причината е, че два от най-големите руски туроператори - "Пегас туристик" и "Корал травел", съобщиха, че ще заработят на българския пазар. Компаниите започват програмите си до летищата в Бургас и Варна в края на май, като планираните туристи общо са около 150 хил. души от Русия и Украйна.

Същевременно обаче точно от тези държави дойдоха и най-тревожните новини заради кризата в Крим и неяснотите какво ще се случи оттук нататък. В резултат към момента големите туроператори отчитат спад и на двата пазара.

"Украинският пазар върви с голямо намаление на записванията, спад има и в Русия", коментира Галин Георгиев от "Солвекс". По думите му освен политическото напрежение в държавите и несигурността на хората от огромно значение е и фактът, че рублата се обезценява.

"Руският пазар определено е в ситуация на изчакване, хората са страшно стресирани от обезценката на рублата", коментира и Валентин Йосифов от TUI. По негови изчисления спрямо миналия сезон руската валута е поевтиняла с 25%, заради което и европейските държави, продаващи туристическите си пакети в евро, усещат негативен ефект. За една година украинската гривна се е обезценила спрямо еврото с 46%, а рублата - с 20%, показа справка на "Капитал Daily".

Официално никой туроператор не обявява какво е намалението при него, но в сектора най-често се говори за спад от 10-12%. С уточнението, че руските туристи по принцип резервират по-късно и положението не е фатално засега.

Ситуацията в Крим и валутният спад вече се отразяват и на записванията за детски и ученически туризъм, като към момента в този сегмент има спад от над 20% в планираните почивки по данни на туроператори.

Дали обаче идването на нови компании на пазара ще успее да компенсира спада в общите резервации до момента още е рано да се каже. Руските и украинските туристи резервират сравнително късно почивките си, което означава, че ситуацията може рязко да се промени. Фирмите от бранша обаче смятат, че ключов фактор за протичането на сезона ще има развръзката оттук нататък в Крим и икономическата ситуация, която в момента прави хората предпазливи. "Ако се стабилизират нещата, има някакъв шанс. Хората обаче трябва да почувстват увереност", коментира Георгиев.

Добър темп в Западна Европа

Междувременно туроператорите отчитат сравнително добър темп на резервации в Западна Европа, макар и да не може да се очаква някакъв по-сериозен ръст. Данните на фирмите показват, че в Германия - също ключов пазар за туристическия бизнес, нивата на записванията вървят около миналогодишните, като при някои фирми има слабо увеличение или слабо намаление. Венцислав Танчев, който представлява компанията "Ал турс" в България, коментира, че до средата на февруари е имало добър темп на записванията в Германия, но впоследствие е регистриран спад.

Данните на фирмите показват, че резервациите във Великобритания и скандинавските страни вървят около миналогодишните нива."Това, което можем да кажем, е, че има увеличение на записванията от Полша", коментира Валентин Йосифов. На този пазар през последните години бе отчитано увеличение на интереса към България, което пък доведе и нови туроператори от Полша, които да работят с България, като например компанията Wezyr Holidays, собственост на OTI Holding.

Лятна неизвестност

Макар че лятото наближава, а вече минаха всички големи туристически борси, повечето компании в бранша казват, че не може да се направи прогноза как ще премине летният сезон заради многото неизвестни покрай ситуацията между Русия и Украйна, както и отношенията на двете страни с ЕС. Според фирмите едно евентуално ескалиране на напрежението би довело до сериозен спад в туристическия сектор, а при успокояване на обстановката е възможно да се отчетат добри резултати.

Елена Иванова от съюза на собствениците в Слънчев бряг коментира, че сред хотелиерите има напрежение, тъй като обстановката в Крим е неизяснена, но на този етап те не очакват отражение върху сектора. По думите й през тази година повечето хотелиери ще запазят миналогодишните цени, а ако има увеличение при някои от тях, то ще е в рамките на до 3-4%.

Летният сезон в морските курорти започва в средата - края на април, като първо се очаква да пристигнат групи с израелски туристи, а в началото на май - и румънци. И през тази година Слънчев бряг ще посрещне около 7 хил. австрийци през пролетните месеци, след като съюзът на пенсионерите в Австрия избра курорта за пролетните си срещи през 2013 г. и 2014 г.

През последните няколко години през летния сезон на почивка в България идват около 3.3-3.4 млн. чужденци, като приходите се движат между 2.1 и 2.4 млрд. евро.