Идва втори разрушител

Новините

04-04-2014, 06:45

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

И "Доналд Кук" хвърля котва в Черно море, от военното министерство отричат

Втори US разрушител идва в Черно море. На фона на напрежението заради присъствието на хиляди руски военнослужещи на източната граница на Украйна Пентагонът изпраща нов боен кораб близо до България. Освен това на румънския бряг ще бъдат разположени още 175 морски пехотинци. 
Новият кораб ще е първият, който ще навлезе в Черно море, след като ракетоносецът разрушител "Тръкстън" отплава от района на 21 март, заяви говорителят на Пентагона, полк. Стив Уорън. Разрушителят ще пристигне след няколко дни и ще извърши съвместни учения със съюзници на САЩ в региона, добави Уорън, но отказа да уточни какъв тип е плаващата бойна машина. 
Според тв канала NBC, който се позовава на двама американски висши военни, обаче става дума за ракетния крайцер "Доналд Кук" (USS Donald Cook (DDG-75), постоянно базиран в Рота, Испания. Американски източници потвърдиха за "Стандарт", че именно това е бойната машина, която ще доплава в Черно море. 
Източниците на телевизията са посочили, че той ще премине Босфора "следващата седмица или малко по-късно". "Доналд Кук" щял да участва с ВМС на страните в района, включително България, в учения, които щели да бъдат организирани за целта, и щял да посети няколко пристанища. От военното министерство заявиха, че не знаят за предстоящото посещение  нито за планирани учения. Засега никой не посочва кога точно ще пристигне и колко ще остане в района "Доналд Кук". Той е същият клас "Арли Бьорк" като "Тръкстън" и почти пълно негово копие. Размерът му е същият - дължина 154 м и широчина 20,4 м, но водоизместимостта му е 8300 метрични тона, докато на "Тръкстън" е 9648.
Междувременно стана ясно, че международното учение SABER GUARDIAN-2014, което се провежда в база "Ново село", ще има ново издание догодина в Украйна. "Решението бе взето преди повече от година и няма отношение към ситуацията в момента. Това е съвпадение", уточни генерал-майор Ричард Лонго, заместник-командващ сухопътните войски на САЩ в Европа и ко-директор на учението.