Съдиите се похвалиха сами и поискаха по-високи заплати

Ще искат допълнителни 25 милиона за възнагражденията си

Реформата в съдебната система върви напред и заплатите на хората в нея трябва да бъдат увеличени. С тази позиция излезе единодушно в четвъртък Висшият съдебен съвет, съобщава mediapool.bg. Сега кадровиците на Темида смятат да напишат писмо до правителството, с което ще поискат 25 милиона лева за увеличаване на възнагражденията на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители. Мотивът е, че работата на системата като цяло се подобрява, въпреки че е недофинансирана.

Позицията на ВСС бе представена от председателя на неговата финансова комисия Михаил Кожарев (бивш заместник-главен прокурор). Той с плам заяви пред своите колеги, че "нямаме право да навеждаме глави, а да кажем с достойнство, че има напредък в нашата дейност".

При формирането на своята позиция ВСС стъпва върху последните данни от информационното табло на ЕС, което сравнява показателите на всички съдебни система в съюза. Показателите на страната са средни за ЕС по бързина на съдебното производство. Отчетен е и напредък при въвеждането на електронни системи за управление на делата. В същото време българите и словаците имат най-малко доверие в своите магистрати.

Страната ни е на опашката и по финансиране на своята съдебна система наред с Румъния, Малта и Литва. Всеки българин плаща чрез данъците и съдебните такси средно между 20 и 30 евро на година за правосъдие. Средното финансиране за ЕС е около 70 евро и достига до 140 евро на човек в по-богатите държави.

Именно тази статистика наведе ВСС на мисълта, че може да се иска увеличение на магистратските заплати, които не са индексирани (дори и заради инфлацията) от повече от две години. Пари в бюджета на съдебната власт обаче няма.

Според Кожарев магистратите "незаслужено получават неадекватно възнаграждение на положените усилия". "Ще поискаме и средства за издръжка съвсем скоро. Не може да се работи така, колеги. През последните години дейността на съдебната система наистина е подобрена. Може още много да се желае, разбира се, но нека някой ми посочи 100% съвършена система", каза той и всички членове на ВСС се съгласиха.

Кожарев каза още, че "държавата се е оттеглила от финансирането на съдебната власт" и не отпуска пари за гарантиране реформата в съдебната система. Той цитира предоставените от България на ЕС данни, които показват, че съдебната система има "висок капацитет да изчиства забавените дела", висока ефективност и добро равнище на кадрово осигуряване.

Според Кожарев медиите също носят вина за състоянието на съдебната система, защото й налагат "облик, който е в противоречие с обективните оценки", а това пречело за провеждането на политики. Обективните оценки били положителни. Извън това Кожарев заключи, че бюджетът на съдебната власт е най-прозрачният бюджет в държавата. За 2014 година той е в размер на 430 милиона лева.

В момента магистратите получават заплати, които се конкурират единствено с тези на депутатите. Съдиите и прокурорите на върховно ниво получават дори и по-високи от тези на народните представители.

След като произнесе тези речи, Кожарев отказа да обясни пред медиите от колко пари точно има нужда системата.

Показателно е, че малко преди ВСС да излезе с позиция колко напред е отишла съдебната система, главният прокурор каза, че полицията и прокуратурата работят единствено като "регистратори" на посегателствата срещу журналисти.