"Роял Хелена" приема ентусиасти за голямата регата през май

Животът

03-04-2014, 10:42

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Вече са ясни една част от практикантите, които ще плават заедно с професионалните моряци на борда

Все още има места на борда на ветрохода "Роял Хелена" за ентусиасти практиканти, които искат да усетят емоцията на ветроходното състезание на големите кораби. Баркентината, която върна ветроходната слава на България с историческо класиране в Тол Шипс в Средиземно море, сега се стяга да атакува първото място в клас А на международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 в Черно море. Тя тръгва от Варна на 30 април и ще продължи до Новоросийск, Сочи и Констанца. Информация за включване в регатата на борда на "Роял Хелена" може да се намери в интернет на http://www.topsail.bg/

Вече са ясни една част от практикантите, които ще плават заедно с професионалните моряци на борда. Осемте момчетата и момичетата - курсанти във Висшето военно-морско училище "Н. Й. Вапцаров" са избрани след програма за обучение по общокорабна подготовка, проведена на ветрохода.

"Подготвяме се за едно още по-достойно представяне и това не е мираж като се има пред вид постигнатото през есента на 2013 г. Ние спечелихме две втори места в двата етапа в клас А на големите ветроходи на Ликамобил Средиземноморската Тол Шипс Регата през 2013 г. А в генералното класиране на всички класове станахме трети", казва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на "Топсейл" ООД. Българите от "Роял Хелена" развяха нашия флаг пред близо половин милион зрители на парада в Тулон, а няколко хиляди туристи разгледаха баркентината в дните на състезанието и научиха повече за България.

Победата на ветроходците беше оценена подобаващо и спортните журналисти класираха екипажа на "Роял Хелена" на първо място за месец октомври 2013 г. в анкетата "Спортист на Варна". През декември жури от уважавани ветроходци единодушно посочи екипажа на баркентината за носител на Златния глобус "Кор Кароли" в памет на капитан Георги Георгиев. Преходният приз се връчва за най-добро ветроходно постижение за 2013 г.

Корабът от 2009-та година досега развива своята мисия за издигане на морската идея и популяризиране на плаването под ветрила сред хора от различни поколения.