Реформаторският блок поиска спиране на Lafka

Парите

03-04-2014, 06:52

Снимка:

Анелия Николова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Политиците предложиха пакет от мерки за ограничаване на експанзията на веригата

Бизнесът на над 20 хил. семейства, които се занимават с търговия с цигари, вестници и пакетирани изделия е заплашен от експанзията на търговската верига Lafka, която се осъществява с активната помощ на местната власт. Това заявил Радан Кънев, говорител на Реформаторския блок, на среща с вицепремиера Даниела Бобева.

На нея представителите на блока изтъкнали, че са силно разтревожени от агресивното завземане на публични търговски площи и "изтласкването от пазара на хиляди малки фирми в полза на олигархичните интереси на една финансово-медийна група под търговската марка Lafka". От Реформаторския блок отбелязали, че разрастването на веригата за търговия на дребно с цигари и вестници на "Булгартабак" (собственост на банкера Цветан Василев и Делян Пеевски, депутат от ДПС), се случва с активното съдействието на кметовете и общинските съвети в цялата страна и създава огромно напрежение.

Вицепремиерът Бобева, която вече беше запозната с проблема от сдруженията на дребния бизнес, поела ангажимент да се срещне отново с тях и с Националното сдружение на общините. От Реформаторския блок отбелязали, че трябва да се променят законите за обществените поръчки и за общинската собственост, за да не се толерира една фирма за сметка на всички останали малки търговци.

Как се разполагаха павилионите

Схемата за навлизане на търговската верига е еднотипна. Обикновено от дъщерната фирма на "Булгартабак" - "Табак маркет", която е собственик на павилионите Lafka и на най-голямата верига за разпространение на вестници НАР, отправят инвестиционно предложение към общината. То е за наемане накуп на определен брой места за павилиони, като срокът е 10 години, наемът се предплаща предварително и затова е по-нисък от обичайния за града. В замяна на одобрението на кмета и общинския съвет, от "Табак маркет" приемат да инвестират в детски площадки, спорт, обновяване на спирки, градинки или каквото е желанието на общината. В голяма част от градовете, дружествата в групата около "Булгартабак" или разпространителските фирми на Нова българска медийна група са концесионери и на спирките на градския транспорт.

Така търговете и конкурсите в градовете се провеждат с предизвестен победител, тъй като нито един от малките търговци няма възможност да кандидатства за множество обекти накуп. Обикновено Lafka се разполага в близост до вече разработен обект. Чрез дистрибутора си на едро за цигари "Булгартабак" има точна информация колко цигари и вестници къде се продават.

В допълнение, Българската агенция по безопасност на храните няма толкова строги изисквания за течаща вода и канализация към Lafka, както към конкурентните обекти. По информация от търговците, в част от обектите на "Булгартабак" се провеждат промоции, като например продажба на две кутии цигари на цената на една или безплатно кафе към всяка покупка, които не са достъпни за нито един друг клиент на "Булгартабак", с изключение на Lafka.

Така дребните търговци на практика са в неконкурентна позиция спрямо обектите на "Булгартабак", тъй като плащат по-висок наем от съседния обект, снабдяват се от неговите дистрибутори, вероятно имат по-добри търговски условия и освен това не се ползват с благоразположението на проверяващите.

В момента Lafka твърди, че има 550 обекта в цялата страна, което представлява 2% пазарен дял в продажбите на цигари.

Предложения за промяна

От Реформаторския блок предложили всички процедури по отдаване на наем на общински обекти с търговска цел да бъдат спрени незабавно. Освен това настояли за законови промени, чрез които да се въведат критерии за максималния брой и пазарен дял на наетите обекти от едно лице, или група свързани лица, според големината на всяка община.  Трябва да се провеждат конкурсни процедури за всеки отделен общински обект и така да се прекрати практиката по отдаването в лотове на общински обекти, смятат още от Реформаторския блок. Освен това дясната формация иска всички договори за наем да се публикуват при сключването им, а процедурите за отдаване на общински обекти под наем да се стандартизират и електронизират.

"Настояваме Министерският съвет да използва възможностите си за законодателна инициатива и да прекрати злоупотребите с концентрация на пазарна сила. Само по този начин ще се запазят възможностите за оцеляване на малкия бизнес и препитание на десетки хиляди семейства", коментира Радан Кънев.