Кметъла и кметът свирят на китари

Варна Лайф

02-04-2014, 14:30

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметъла донесе рок колекция във Варна

Пътуващият музей на кмета на столицата на рока, пристигна в морската столица

Кметъла, както е известен кметът на Каварна Цонко Цонев и колегата му, градоначалникът на Варна - Иван Портних влязоха в ролята на рок звезди. Двамата посвириха на китари по време на откриването на пътуващата изложба наречена "Музеят на на Кметъла", която започна турнето си от морската столица. На варненския кмет се падна честта да докосне струните на китарата на великия Глен Хюз, а на Цонев - на легендите от Manowar.

Варна и Каварна свирят в една група в подкрепа на кандидатурата на морската столица за Европейска столица на културата през 2019 г., коментираха двамата кметовете. "Варна ми е на сърце, ние сме само на 50 км и можем да обменяме рок концерти. Дай Боже да бъдете победител за Европейска столица на културата! Израснал съм тук и съм наполовина варненец, така че подкрепям родния си град", заяви Цонко Цонев.

"Музеят" прави национално турне, показвайки колекция, съдържаща ценни подаръци, получавани от Цонев през годините от гостуващите рок банди и изпълнители в Каварна. Сред експонатите са въпросната китара на Глен Хюз, подписана от него, както и тази с автографи от цялата група Manowar, включваща дори подписа на барабаниста Скот Каламбас, който почина преди две години. Изложбата включва още, подложка на барабан, макет на паметника на Рони Джеймс Дио, златната плоча BURN на Deep Purple с автограф на Глен Хюз, златен диск с автографи от ZZ Top, плакат на Deep Purple с автографи от световното им турне от 2013 година.

"Това са все уникални неща, а колекцията със сигурност ще се разраства”, категоричен бе кметът на Каварна. Голяма част от предметите, които легендите на рока и хеви метъла са подарявали на Цонев, са дарени от него за благотворителни кампании и са допринесли за лечението на деца, за обучението на талантливите младежи на Добрич и за профилактика на редица заболявания.

"Музеят на Кметъла" е подреден в бар "Рокерс" на ул. "Иван Вазов" 40 и ще остане във Варна до следващия четвъртък. След това пътуващата изложба ще се отправи към София, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора, като последната й спирка е Албена.