Автоиндустрията е създала 20 хил. работни места в България

Животът

02-04-2014, 10:11

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На всеки варненец - автомобил

50 чужди компании произвеждат части у нас

Около 50 чуждестранни компании за доставка на авточасти за водещите автомобилни компании по света имат производствени мощности у нас и са разкрили 20 000 работни места сочат данни на Агенцията за чуждестранни инвестиции, обобщени в "Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015 - 2025 г.", която до седмица ще излезе от печат. Книгата е с издател "Атлас Финанс" АД и има за цел да формира политики по нова индустриализация на страната ни в периода до 2025 г.

В районите на София и Пловдив вече работят два автомобилни клъстера, а тази индустрия може да даде силен тласък в развитието на микроелектрониката, се казва още в изданието. Негови автори са водещи икономисти, финансисти, инженери, учени и експерти от България и чужбина.

Заради водещата роля на автомобилостроенето в европейската индустрия перспективно изглежда производството на електроника за автомобили. Все повече основни доставчици на големите европейски автомобилни концерни започват да разкриват производствени мощности в България като немските Festo (производство на сензори) и Behr-Hella (климатични инсталации за леки автомобили).

Нараства интересът и на китайските автомобилостроители. С разширяването на производството на "Грейт Уол" в Баховица може да се очаква да се пристъпи към производство на определени части в България. Американската Johnson Control's има научноизследователски и развоен център в София в сферата на електрониката, който разработва нови технологии за информация на водача на автомобила, както и на електронни средства, предназначени за купето на автомобила./Money.bg/