Митрополит Йоан скочи срещу поп-арт изложба - излагала църквата

Варна Лайф

02-04-2014, 00:30

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уъркшоп с Калоян Илиев – Кокимото, Ив Тошейн, Йово Панчев

Художникът Кокимото: Това е добронамерена ирония, свещениците са хора като всички нас

Изложба на известния художник Калоян Илиев - Кокимото беше отменена днес след писмо на митрополит Йоан до собственика на галерията - Община Варна.

Според владиката творбите "подронват авторитета на светата църква чрез кощунство с нейните служители". Подобен "маскарлък" нямал място в Градската галерия в дните на Светия великденски пост. Изложбата, наречена „Еротична нотка в колелата на християнската машина”, беше планирана за периода 5 април - 5 май на 3-ия етаж на Градска художествена галерия.

Отецът научил за културното събитие от поканата за откриването му в събота. Освен това, като доскорошен служител на Софийската епархия, той най-вероятно е бил запознат с изобразеното на творбите, тъй като те вече са били излагани в София и Пловдив преди 3 години, а авторът работи по тази тематика още от 2008-а.

В самата покана пък е изписан следният текст: „Ще поемете ли отговорност?
Когато Исус дойде от небесата, ще поканете ли Исус на чай, като някого, когото сте срещнали на пазара и без да правите голям въпрос от това, ще кажете ли: „Толкова е хубаво, че те срещнах. Имам чай, имам малко бисквити. Благодаря ти, че се отби. Ще дойдеш ли пак?"
Ако можем да срещнем тези от небесата така, както посрещаме своите приятели – без обожание, с чувство за равностойност – ще бъдем добре. За всичко друго, което кажем, ще си платим, заради собственото си отказване от суверенитет!
Ние сме тук, на Земята, за да накараме тези от небесата да слязат долу
и по-скоро те да почитат нас, отколкото ние да проявяваме страхопочитание пред тях.”

Поп-арт експозицията съдържа съвременни "икони" - изображения на Светия син и Божата майка в типичния за Кокимото стил. Освен това варненският творец е превърнал фотография от църковен събор в Русе от 70-те години в модерна картина с откровено саркастични към духовенството нотки. В творбата отчетата на снимката си мислят за епилация, за пистолети и цигари, за пиячка, за голи жени и голи мъже.

В друга творба на Кокимото свиня е татуирана с лика на Иисус, а в трета, висш духовник е изрисуван с прическата на Мерилин Монро, в стилистиката на бащата на поп-арта Анди Уорхол.

Експозицията включва и ярко розов кръст с усмихнато личице върху него.

"Не искам да обидя никого. Просто така виждам нещата. Попаднах на снимката на духовниците и се опитах да вляза в главите им, да помисля с техните глави. Да пресъздам онова, което си мисля, че те си мислят, докато позират. Това са творчески идеи, а не директни обвинения. Всички знаем какво се случва в църквата. Нищо лично. Не нападам никого. Но не ми харесва лицемерието и начина, по който се случват нещата. Вкарвам еретична и еротична нотка в колелото на христианската машина, казва Кикимото при откриването на експозицията в Пловдив преди 2 години.

"Това е моят начин да покажа, че те (свещениците - бел. ред.) са хора като всички нас", коментира той днес по повод на скандала с откриването във Варна.

Засега не е ясно дали изложбата ще се състои след смяна на времето и мястото. Отмяната й предизвика остра реакция сред варненските творци, според които случилото се е недоразумение, породено и от факта, че в културната дирекция на общината липсват експерти по изобразителни изкуства, които да се справят със ситуацията.

* Калоян Илиев – Кокимото е роден през 1979 г. във Варна.
Завършва ВТУ„Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, специалност Графика и специализира в Академия за изящни изкуства в Лодз, Полша.
Прави самостоятелни изложби, измежду които Ex libris артист на деня в Музей на изкуствата Фредериксхавн, Дания, „Шаблони от реалността“ в галерия „Архис“,Варна, „Пътят към върха“ в галерия Under P.A.R.K., Пловдив – 2011г.

Участва и в съвместни проекти и изложби – Дигитален печат в Галерия „Индустриална11“, София – 2011г., III – то Международно триенале на графиката и рисунката в Банкок, Тайланд – 2011г., Post Pop Punks в галерия CohnDrennan Contemporary в Дъглас, Тексас, САЩ – 2011г.

Необикновените и помрачени светове, които представя в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации Калоян Илиев – Кокимото са плод, както на неговите спомени, така и на творчески инвенции. В много от творбите проличава интересът му към различни социални проблеми. „Новият световен ред“, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите му. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, Кокимото се интересува и от често срещани емоционални и умствени състояния като нарцисизъм, копнеж за любов и красота.
Работи с вече съществуващ визуален материал, който обогатява със собствени разработки с повествователен характер. (биографията е по материали на modernartgallery.bg)