Режат болниците от скъпите пътеки

Новините

01-04-2014, 06:54

Снимка:

Монитор

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Малките здравни заведения минават под една шапка за по-добро управление

Болниците ще бъдат отрязани от скъпи клинични пътеки. Занапред ако едно лечебно заведение иска да сключва договор с Националната здравноосигурителна каса, ще трябва да лекува всички диагнози в дадено медицинско направление, а не само тези, за които се плащат най-много пари. Това стана ясно от изказване на здравния министър д-р Таня Андреева пред БНТ.
Въвеждаме мерки, при които всички болници ще трябва да предоставят комплексна медицинска услуга. Това означава, че ако те отговарят на стандарта и на нивата на компетентност за определена медицинска специалност, за определен профил, те ще трябва да изпълняват всички клинични пътеки. В противен случай касата няма да сключва договор с тях, подчерта министър Андреева и поясни, че сегашната практика клиниките да си избират какво да лекуват и какво не
води до нелоялна конкуренция
Когато един пациент си е внесъл здравните осигуровки, това предполага, че когато попадне в лечебно заведение, няма да му бъде отказана помощ, особено при спешност, каза още тя.
Министърът коментира и темата за новата система на плащане месец за месец на болниците. Според д-р Андреева това показва, че НЗОК е в трудна ситуация и се налага „тя да мине практически на ръчно управление”, за да могат да се следят всички дефицити и преразходи в системата на болничната помощ.
Университетските и многопрофилните болници, през които минават 70 - 80 процента от пациентите, са гръбнакът на българското здравеопазване, заяви министър Андреева. Така тя обясни факта, че те трупат най-много дългове.
„С новите правила, които въвеждаме, се опитваме всички лечебни заведения да работят при равни условия. Ако има конкуренция, тя трябва да се случва в условия на равнопоставеност”, подчерта още тя.
Според нея е важно да се помисли и за преструктуриране на болничната помощ, тъй като в момента поради големия брой лечебни заведения и много отделения в тях кадрите са доста разпръснати в страната.
Би могло да се направи окрупняване на лечебните заведения в дадена област, така че те да
могат да управляват целия процес
както по отношение на медицинската дейност, така и на административната, обясни министър Таня Андреева.
Д-р Андреева обърна внимание на кардиоинвазивни клиники, които работят на територията на държавни болници. По думите й договорите са твърде неизгодни за държавните или общинските болници.
Това е начин практически за фалиране на лечебни заведения. Препоръчала съм на директорите да предоговорят условията, каза тя.