Слагат данък за пустеещите ниви

Новините

01-04-2014, 06:39

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Само така земята ще се обработва, а парцелите ще се уедрят, заявиха от бранша

Данък за пустеещи ниви обмисля да предложи земеделското министерство. Европейските и световните препоръки са да има диференцирани ставки за обработваемите и необработваемите земеделски земи. Това обясни агроминистърът проф. Димитър Греков, който откри кръгла маса за проблемите и перспективите пред земеползването в страната. Единствено такса или данък върху пустеещите земи може да доведе до уедряване на парцелите, каза шефът на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

Според него въвеждането на данък ще накара собствениците да вземат важно решение - дали да обработват земята си, дали да я дадат под аренда, или да я продадат. Идеята за въвеждане на данък върху нивите беше подкрепена и от Борислав Петков, шеф на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

В момента има големи парцели, които пустеят или се отдават под наем от общините, срещу което местните управи са длъжни да държат на сметка рентата, платена от ползвателите. Така се затварят 15-16 млн. лв. всяка година. Тези суми не могат да се ползват от областните управи, а се пазят, в случай че се появи някой от собствениците и пожелае да си получи рентата.

Според участниците в кръглата маса трябва да се въведе срок, в който непотърсените суми да могат да се ползват от областните управи. Въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде разгледано от специална работна група, която ще сформира земеделският министър.