Събарят къща-паметник на "Драгоман", тръгна петиция за спасяването й

Мисия Варна

01-04-2014, 00:04

Снимка:

Фейсбук/Nora Gvz

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпреки архитектурните, исторически и културни стойности за града, къщата не е вписана в регистъра на паметниците на културата

Една от най-хубавите сгради - паметници на културата във Варна предстои да бъде съборена. Собствениците на къщата на ул. "Драгоман" 44 смятат да бутнат великолепната постройка.

Къщата е изключително добре съхранен архитектурен символ на Централна Варна, който жителите на града познават и ценят. Сградата е в поддържано състояние. Първият етаж е много добре съхранен и представлява рядък спомен от отминалите години на аристократична Варна - дървено антре, оригинални 100-годишни резбовани врати на стаите, запазени стенописи и рисувани тавани. 

След отчуждаването на сградата след 1944 година, за да спестят от електороенергия новите собственици решават да разрушат втория етаж и го издигнат отново, но с нисък таван. Така етажът, който е бил също толкова пищен като първия, днес е безвъзвратно осакатен. Наполовина съхранена остава и фасадата, гледаща към улицата. Сега, същите собственици са получили разрешение за събаряне на цялата къща и изграждане на нова кооперация на нейното място.

Оказва се, че въпреки несъмнените си архитектурни, исторически и културни стойности за града, къщата не е вписана в регистъра на културните паметници или е изкарана от него по "втория начин".

Събарянето на уникалния и напълно съхранен архитектурен символ вече срещна отпора на варненци. Петиция за спасяването му тръгна в интернет (може да подпишете тук). В нея се настоява за оттегляне на разрешителните за събаряне и ново строителство, както и вписване на сградата в НКЦ (Недвижими културни ценности) - Варна и предприемане на незабавни мерки по опазването и съхраняване на нейната автентичност, художествена и обществена стойност. 

Освен това се иска да се гарантира целостта на къщата, както по отношение на външната фасада, така и на оригиналния първи етаж. Подписалите петицията настояват и да се предприемат законови мерки срещу собствениците - в случай, че бъде установено умишлено оттегляне на сградата от списъка с НКЦ.

Освен петицията е подаден сигнал и до регионалния инспектор в отдел "Недвижимо наследство" за Североизточен район към Министерство на културата - арх. Владимир Рачев. Копие от сигнала е пратено и до кмета на Варна Иван Портних. 

Сигнализирано е и Варненското историко-архитектурно дружество (ВИАД), откъдето са обещали още тази седмица на свое съвещание да обсъдят възможностите за вписването на сградата в листата на паметниците, за да я спасят.