Бюлетината ще е без имена на кандидати

Новините

31-03-2014, 06:43

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кой кандидат от коя листа стои зад конкретен номер, ще става ясно от информационно табло

В бюлетината за евроизборите на 25 май няма да бъдат изписвани имената на кандидатите за евродепутати. Това стана ясно, след като Централната избирателна комисия обяви как ще изглеждат изборните книжа.

Вляво на бюлетината ще бъдат изписани имената и номерата на партиите и коалициите, които издигат кандидати. Там с трите си имена ще фигурират и независимите кандидати за евродепутати.

Вдясно на бюлетината ще има втора колона, само с номерата от 1 до 17. Кой кандидат от коя листа стои зад конкретен номер, ще става ясно от информационно табло пред всяка секционна избирателна комисия.

Ако регистрираните листи за евровота са прекалено много и бюлетината стане дълга, имената на партиите ще са подредени в две колони, а номерата за преференцията ще са в трета, отново най-вдясно.

 

За да гласува за предпочитан кандидат, гражданинът трябва да отбележи както квадратчето с номера на избраната партия вляво, така и това с номера на конкретния човек вдясно. И в двете колони могат да се използват знаците “X” и “V”, гласи инструкцията на Централната избирателна комисия.

За да е валидна преференцията и кандидат с по-заден номер да бъде избран напред, за него трябва да гласуват 5% от избирателите на конкретната листа.

Бюлетините ще се късат от кочан, на който ще е изписан номерът на избирателния район, както и серийният номер на бюлетината. Листът, с който се гласува, също ще има сериен номер. Той ще е в неговия долен десен ъгъл.Бюлетината ще е без имена на кандидати