Непълнолетна лечителка измъкнала близо 10 000 лева, отива на съд

Маг Руми обещала решаване на здравословни, семейни и други проблеми

"Лечителката" Румяна Г. от Старо оряхово отива на съд за измама. Непълнолетната по време на престъплението "лечителка" обещала решаването на здравословни, семейни и други проблеми у 8 лица в периода 14 март 2009 година до 15 ноември 2010 година. Чрез измама тя успяла да измъкне 9822 лева от потърпевшите.

Според внесения обвинителен акт, в края на 2008 година непълнолетната се сдобила с удостоверение с 3-годишна валидност, за оператор-изследовател по мултимедиаторика и феноменология по описа на Национален институт по ултрасензорна мултимедиаторика и феноменология, вписан в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

В началото на 2009 г. чрез различни печатни и електронни медии тя започнала да рекламира своите свръхестествени възможности и дейността си, свързана с ясновидство. В разпространяваните реклами подсъдимата представяла себе си като "Маг Руми" и "наследницата на Ванга", която може да "открива всякакви видове въздействия, да изчиства родови проклятия", "да надниква в душите на хората" и "да помага от разстояние точно и ясно".

Чрез позвънявания на посочения в рекламните обяви телефон с подсъдимата започнали да се свързват граждани с различни проблеми. На всеки от потърпевшите тя обещавала, че може да помогне, като за разваляне на направените им магии и проклятия подсъдимата трябвало да изпълнява определени ритуали за лечение (свързани с ритуално колене на кокошка, с ходене на гробищата и заравяне на предмети, пари, отрязани части от коси, нокти и др. специфични ритуали с катран, вино и свещи). За да изпълнява тези ритуали, подсъдимата изисквала от пострадалите да й изпращат чрез пощенски запис пари, като допълнително искала в отделни случаи и изпращането на различни други вещи - мобилни телефони, златни накити, бельо, парфюми и др.

След като потърсилите услугите на ясновидката лица не постигали очаквания ефект, те настоявали да им бъдат възстановени заплатените суми и предоставените вещи. Подсъдимата отказвала връщане на сумите, спирала да отговаря на обажданията и за всеки от случаите била уведомена полицията.

Делото срещу 21-годишната сега Румяна Г. ще се разглежда по съкратената процедура, след като подсъдимата изразила такова желание на предварителното изслушване през февруари тази година. На заседанието тогава ход на делото не бе даден, поради нередовното призоваване на наследниците на един пострадалите, които имат правото да встъпят в процеса в ролята на частен обвинител или граждански ищец.