Всички гимназисти пият, гимназистките - и те!

Животът

28-03-2014, 13:37

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Младежите вече предпочитат твърд алкохол пред вино и бира

Почти няма ученик от 8-ми до 11-ти клас във Варна, който да не е посягал към алкохола през последните 12 месеца. 97% от запитаните младежи са отговорили положително на въпроса пили ли са през изминалата година. Изследването, проведено от септември до декември 2013 г. от Центъра за социални изследвания във Варна, включва 910 момичета и момчета от Варна.

65% от интервюираните пък са признали, че не са пропуснали да се почерпят през последния месец. 40% заявяват, че поне веднъж са се напили през последната година. Повечето от тях - 30% от всички интервюирани, са били с махмурлук и през последния месец.

Според статистиката децата посягат към първата чаша на около 13-14 години. Възрастта на първата среща с алкохола не се е променяла през последните 5 години, твърдят анализаторите. Приблизително същите са и процентите в статистиката за редовна употреба на спиртни напитки.

Днес момичетата пият наравно с момчетата. Само допреди 5 години младежите са имали значителен превес в консумацията в сравнение с девойките.

Промяна има и във вида на предпочитаните питиета: учениците все по-често предпочитат да се черпят с твърд алкохол - на особена почит са шотовете с текила и водка. Бавното и продължително наливане с бира и вино вече е в миналото. Тази тенденция е много тревожна, тъй като бързата консумация на силен алкохол води до по-висок риск от интоксикации, категорични са специалистите.

Младежите признават, че най-често консумират алкохол в домашни условия.