Уволнен директор на земеделската служба отряза достъп до оранжерии с чужда продукция

Мисия Варна

28-03-2014, 10:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Георги Балтаджиев се сдобил с нотариален акт за собственост върху държавната земя и изпъдил земеделците

Варненски земеделци излизат на протест, защото не могат да влязат в оранжериите си. "Повече от 20 години произвеждаме пресни плодове и зеленчуци, като ползваме под наем оранжерии, собственост на 7 земеделски кооперации от градовете Игнатиево и Аксаково. Земята, на която са разположени оранжериите, е държавна.

След представяне на нотариален акт за собственост върху земята от бившия началник на областната служба "Земеделие" във Варна Георги Балтаджиев, са заведени съдебни дела. На 19 септември 2013 г., с постановление на частен съдия-изпълнител Станислава Янкова, е ограничен достъпът до комплекса за наематели, които имат сключени договори със ЗК "Дружба 4" и фирма "Проват инвест", собственост на Балтаджиев", разказаха засегнатите производители.

Земеделците представили договори с фирма "Дружба 4", с която работят от дълго време, но съдия-изпълнителят издава второ постановление, с което ограничи достъпа до имота само за лица, сключили договор с фирма "Проват инвест".

От 1 януари 2013 комплексът е заключен и се охранява от фирма "БГ СОТ" Производителите, нямат достъп до собствената си продукция, която е в оранжериите.

"Постоянно сме заплашвани, гонени и тормозени. Подали сме жалба до Варненската окръжна прокуратура на 01.10.2013 г., на която все още нямаме отговор. Заплашени сме, че на 24 март 2014 г. оранжериите ще бъдат заключени и охранявани от над 10 служители на охранителната фирма, а ние просто искаме спокойно да работим и да осигуряваме прехраната на нашите семейства и деца", допълниха потърпевшите.

В знак на протест срещу отнетото им право да стигнат до собствената си продукция, земеделците днес излизат на протест. Той ще се проведе пред Областната служба по земеделие, на която Балтаджиев беше началник. Той е няколко пъти уволняван от там, но след съдебни дела е възстановяван на работа.Демонстрацията ще се проведе от 11:00 до 13:00 часа.