Затварят за коли ул. "8-ми ноември"

Мисия Варна

27-03-2014, 15:50

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

2 лева за паркиране до Морската

Паркингът на "Приморски" ще е готов за Tall ships

Улица "8-ми ноември", свързваща малките и големите Римски терми, ще бъде ремонтирана и затворена за коли. Така ще бъде осигурено спокойно преминаване на туристите, които пристигат с автобуси от комплексите, за да разгледат най-големите варненски забележителности. Автобусите пък ще паркират на бул. "Приморски", където днес започна изграждане на места за тях. Общо 134 места за автомобили ще има в новия общински окрит паркинг на бул. "Приморски" в локалното платно между ул. „Преслав“ и ул. „Черноризец Храбър“. Той ще бъде построен с нисколихвен заем по програма JESSICA. Ремонтът включва още рехабилитация на пътната настилка и тротоарите.

Паркингът ще има места за 6 автобуса, които ще спират тук безплатно. Цената за паркиране на леки коли ще е 2 лева за първия час и по 1 лева за всеки следващ. Левче ще е таксата за мотори. Паркингът ще е автоматизиран и ще бъде оборудван с химически тоалетни.
Общата стойност на проекта е 1,5 млн. лева. От тях 180 000 ще са от бюджета на Община Варна. Останалата сума ще е от 2 заема, изтеглени от Регионалния фонд за градско развитие и Експресбанк чрез инициатива JESSICA. Очакваните приходи от новоизградения паркинг са 270 000 лева годишно, като разходите за поддръжката му се изчисляват на 87 000. Годишните вноски по кредитите пък са межу 48 381 лева и 173 775 лева през целия период от 10 г.

Новият паркинг ще е готов до започването на най-голямото морско събитие в световен мащаб - Tall Ships, на което Варна е домакин от 30 април до 3 май, каза днес след първата копка кметът Иван Портних. По същото време ще бъде завършена и реконструкцията на ул. "8-ми ноември". Тя ще свързва паркинга с малките и големи Римски терми и ще е част от пешеходния ринг в центъра на града. Неговият първи етап - от Филиала до хотел "Черно море" ще бъде готов до края на годината, въпреки че срокът на проекта е до октомври 2015 г. Сега разкопаната част - до площад "България", ще бъде завършена до началото на лятото, а наесен ще започне подмяна на настилката от Дупката до хотел "Черно море". "От днес на обекта вече работят екипи на Енерго-про, които ще подменят подземната инфраструктура на дружеството. Това вече направиха ВиК и мобилните оператори. Забавянето на Енерего-про, които правят голяма и непланирана инвестиция с този ремонт, дойде от процедурите, наложени от ДКЕВР на дружеството за избор на изпълнител. До 10-ина дни те трябва да са готови с ремонта и тогава на щирок фронт започва поставянето на новите павета, които вече пристигнаха. Щеше да е престъпление да не ремонтираме основно подземната инфраструктура преди да подменим настилките", обясни Иван Портних.

Веднага след края на ремонта на "Княз Борис I" проектът ще продължи с пълна реконструкция на улиците "Преслав" и "Сан Стефано" и превръщането им в търустически маршрут. Вече са поръчани и указателни табели за всички улици и забележителности центъра на града.

Паралелно с ремонта на инфраструктурата започва и реконструкция на Tермите - малките и големите. Освен консервация, тук ще бъде направено ефектно осветление, а и на двете места ще бъдат оформени сцени за културни събития.