Новият външен дълг се отлага за след изборите

Новините

27-03-2014, 07:22

Снимка:

Красимир Юскеселиев

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Решението е на правителството и увеличава рисковете от оскъпяване на заема за 3 млрд. лв.

Държавата ще пласира новия външен дълг през лятото вместо първоначалните очаквания това да стане преди евроизборите. Отлагането е по настояване на премиера Пламен Орешарски, според когото твърде много се бърза, става ясно от заседанието на правителството на 19 март. Според всички финансисти обаче сега е добър момент да се пласират облигациите, защото условията на пазарите са изгодни. А изчакването за след изборите носи риск за оскъпяването им, тъй като политическата ситуация тогава може да се влоши.

През тази година правителството трябва да емитира облигации за 3 млрд. лв. на международните пазари, за да погаси книжа по външния дълг за 1.086 млрд. долара в началото на следващата година, както и да финансира част от бюджетния дефицит, планиран да възлезе на 1.5 млрд. лв. през тази.

В началото на миналия месец правителството избра и консултантите, които да направят това - американските банки JP Morgan Chase и Citibank и британската HSBC. По информация на "Капитал Daily" eкспертите от банковия консорциум, финансовият министър Петър Чобанов и дори представители на Българската народна банка са изразили становище, че е по-добре емисията да се реализира сега, отколкото да се изчаква, тъй като пазарните условия са подходящи за постигането на ниска доходност.

Кабинетът обаче не е склонен да изтегли дълга в близките два месеца, тъй като това може да се отрази негативно върху рейтинга на управляващите партии преди изборите за Европейски парламент, става ясно от думите на Орешарски в стенограмата от заседанието на 19 март.

Вотът е насрочен за 25 май, което означава, че най-рано българските облигации могат да се предложат на инвеститорите през юни. Ако обаче след тази дата политическата нестабилност се усили и страната поеме курс към предсрочни избори, това ще влоши перспективите на България за евтин заем. Така излиза, че правителството и управляващите партии предпочитат да запазят комфорта си, а не да работят в посока по-ниско финансово бреме на данъкоплатците.

Орешарски против бързането

От публикуваната стенограма от заседанието миналата седмица става ясно, че финансовият министър Петър Чобанов е имал аргументирана обосновка за това защо дългът трябва да бъде изтеглен сега. Тя е била съгласувана с експертите от избраните три международни банки. Становище в подкрепа на пролетна емисия изразиха пред "Капитал" преди две седмици и финансови експерти от облигационните пазари. Те пресметнаха, че заради обстановката на пазарите и добрите макроикономически показатели на България държавата сега би могла да се финансира на 2.10-2.20%, ако пусне 5-годишни облигации в евро и при 3.50-3.60%, ако заложи на 10-годишни книжа.

Отговорните за вземането на политическото решение обаче са избрали да не се съобразят с препоръките на специалистите и да отложат емисията за след изборите. Това се вижда в стенограмата, където Пламен Орешарски е заявил, че след внимателно прочитане на аргументите на финансовия министър за най-подходящото време за емисията нито един не му е "прозвучал достатъчно сериозен". Орешарски добавя още, че със същите аргументи може да се обоснове и по-късна дата на предлагането, само трябва те "леко да се прередактират". Отношение по темата е взела и вицепремиерът Даниела Бобева. "Откровено казано, аз си мисля, че по-рано е по-добре", е коментирала Бобева, но въпреки личната си позиция се е съгласила за отлагане на емисията. Така финансовият министър Петър Чобанов е отстъпил с думите: "Възможностите да се бърза не са и кой знае какви, тъй като и на финансовите пазари, и като цяло предстоят доста празници и доста други събития, така че ние си вървим по нормалния ред и вече, като оценим наистина ситуацията като най-подходяща, ще можем да реализираме емисия."

Скъпо лято

Кои точно "празници" е визирал Чобанов в изказването си, от пресцентъра на финансовото министерство не пожелаха да уточнят пред "Капитал Daily". Източници на вестника обясниха, че инструкцията е за след изборите на 25 май. А причината е - да се избегнат критиките, че управляващите постоянно трупат нов дълг.

Експерт от дълговите пазари коментира, че след изборите политическата ситуация в страната може да се влоши, което ще оскъпи емисията. На такова мнение бяха и банкерите, до които "Капитал" се допита. Все пак има и по-умерени оценки. Според главния дилър на SG Експресбанк Мартин Търпанов отлагането за след изборите би се отразило дотолкова, че в общия случай всички политически събития като избори носят определена несигурност и при определени обстоятелства - очаквания за нестабилност за инвеститорите. "Обикновено мениджърите на подобен тип емисии съветват да се избягват времеви прозорци покрай такъв тип политически събития. От тази гледна точка изчакването да се успокоят страстите около изборите не е лоша стратегия, стига обаче тези избори да не доведат до някаква по-трайна политическа дестабилизация, при което инвеститорите биха изискали и съответни по-висока доходност", посочва Търпанов.

По принцип колкото по-скоро бъде направена емисията, толкова по-предвидими биха били пазарните условия. "За съжаление има една трейдърска шеговита сентенция за май - "Продай през май и бягай", която визира стремежа на повечето трейдъри да си затворят позициите преди лятната летаргия", обръща внимание експертът от облигационните пазари. Търпанов е сред оптимистите, които считат, че когато и да се пусне емисията, тя ще бъде успешна заради интереса на пазарите към български ценни книжа.

Емисията - най-вероятно в евро
От финансовото министерство обясниха пред "Капитал Daily" какво предстои да бъде извършено до момента на емитиране на облигациите. "След избирането на банки мениджъри и правен консултант подготвителният процес по емитиране на облигации на международните капиталови пазари включва изготвянето на съпътстващата транзакцията документация и издаването на правни становища по българското и чуждото законодателство. След приключване на документалната част следва да бъдат проведени срещи с потенциални инвеститори (т.нар. роудшоу), което е стандартна практика при подготовка емитирането на облигации на международни капиталови пазари. Това е особено важно за държави като България, които не са редовни емитенти на тези пазари. Срещите с глобалните инвеститори ще дадат представа за съществуващия интерес към облигации на Република България и в зависимост от него ще бъдат определени параметрите на бъдещите книжа", посочват от министерството.
По информация на "Капитал Daily" с голяма доза сигурност валутата, в която ще бъде издадена емисията, е евро, като все още няма яснота дали тези 1.5 млрд. евро да бъдат разбити на два транша от по 750 млн. евро. Такава препоръка отправиха експерти заради възможността да се разпредели в различни години падежа на дълга и да не се струпва едно голямо плащане в бъдеще. Точно такова - за 1.086 млрд. долара, ще трябва да се направи след 10 месеца.