БСП с две стъпки срещу президента - жалба в КС, после импийчмънт

Новините

27-03-2014, 06:48

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Лидерът Лютви Местан обаче цял ден запази мълчание

В БСП все по-сериозно се обсъжда вариантът да се иска импийчмънт на президента Росен Плевнелиев. Това разкриха членове на соцръководството след поредните скандали в парламента около разпределението на мандатите в ЦИК.

Първата стъпка на червените ще е да сезират Конституционния съд. Това бе публично оповестено от соцлидера Сергей Станишев. “Ще инициираме разговори с парламентарните сили за отправяне на жалба до КС за действията на Плевнелиев”, обяви той.

Докато лидерът говореше на трибуната, червените депутати викаха от банките си “импийчмънт”.

В БСП обаче още не са измислили как да обвържат това, че с указа си президентът е нарушил Изборния кодекс, с нарушение и на конституцията, за да могат да се обърнат към КС. Може би ще се позовем на потъпкването на върховенството на закона, обясни висш партиец. При евентуално решение на КС срещу акта на президента вече като втора стъпка може да се стигне и до искане за импийчмънт, категоричен бе той.

“Хората са равни пред закона и са длъжни да го спазват. Най-малко на президента му отива откровено и брутално да нарушава един закон. С тези си действия той поставя под съмнение конституционните принципи на върховенството на закона и принципа на правовата държава”, обясни зам.-шефката на НС Мая Манолова. Попитана дали БСП ще поиска импийчмънт на Плевнелиев, тя каза: “Не желая да коментирам хипотези и евентуални бъдещи действия”.

На този фон вчера ГЕРБ получи зампредседателско място в ЦИК.

Рано сутринта социалистите подкрепиха включването на такава точка в дневния ред, след това обаче демонстративно не участваха в гласуването. “Парламентът се занимава да измъква президента от каша, забъркана от самия него, и той най-малкото дължи извинение”, обясни Станишев бойкота на БСП.

“Атака” също не гласува. Така със 104 гласа “за” ГЕРБ, ДПС и един независим избраха Маргарита Златарева. Подкрепата на ДПС бе декларирана ден по-рано от Лютви Местан, а нагласата за компромис между двете партии стана ясна след кърджалийското кафе на лидерите им. В отговор се очакваше ГЕРБ да внесе промени в Изборния кодекс, които да позволят дописване на ЦИК, така че ДПС да си възвърне дарената в полза на Бойко Борисов квота. Това стана факт вчера привечер (виж по-долу).

Дружбата между ДПС и ГЕРБ напрегна социалистите. И хората на Местан все пак атакуваха президента.

“България има нужда от президент, който няма да нарушава законите”, заяви Мустафа Карадайъ. И обяви, че “Плевнелиев счита себе си за по-голям от закона”.

Скочи и зам.-шефът на групата Йордан Цонев, който се закани: “Този президент, докато е такъв, лично аз няма да гласувам нито един текст, който му дава или разширява правомощията му”.

Лидерът Лютви Местан обаче цял ден запази мълчание - и в пленарната зала пред депутатите, и в кулоарите пред медиите.

“Местан е по-грамотен човек и вижда, че това, което е направила Манолова, един ден ще му се смеят поколенията, че е участвал в този пасквил и просто не иска да бъде ангажиран”, обясни Бойко Борисов. “Станишев говори, че президентът му е виновен за неработещия кодекс на Манолова. Дупнишката юридическа школа се провали”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Заради мълчанието на Местан в кулоарите на парламента веднага плъзнаха версии за напрежение в управляващата коалиция. Йордан Цонев отрече категорично да има сближаване с ГЕРБ, но отправи критика към партньорите от БСП. 

Настроенията в червения лагер срещу ДПС също са се засилили. На инфарктно заседание в отсъствието на лидера във вторник следобед (Станишев се прибра от Йордания през нощта - б.р.) червените остро са се противопоставили срещу непрекъснатото отстъпване пред партньорите.

Те все променят позициите си - един ден искат едно, на следващия - друго, а ние трябва да им угаждаме, роптали депутати. Нали и ДПС участваха в писането на Изборния кодекс наравно с нас, защо сега оставят Мая Манолова да обира негативите, скочила Татяна Буруджиева.

Това дало повод на много от червените отново да поставят болките си от кадруването на ДПС по места.

Цонев предупреди левите да спрат с "ДПС преяжда с власт"
“БСП да спре да се заиграват с мантрата “ДПС преяжда с власт”, защото това е категорично невярно. Това не го приемаме не от чувство на тънко обидност, а защото това повдига в обществото анти-ДПС настроения, които в някои случаи пораждат и междуетническото, и междурелигиозно напрежение.”

Това предупреди шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС.

Цонев обаче бе категоричен, че няма да има затопляне и на отношенията между ДПС и ГЕРБ. Отношенията ни са принципни, ГЕРБ направи много лоши неща за България, заяви той пред БНТ. “Борисов е хитрец и това са евтини популистки номера. А и поведението на ГЕРБ продължава да е арогантно, на моменти и неконструктивно. Продължават опитите в задкулисието да се ръководят и протести, и други действия”, допълни депутатът от ДПС.

ГЕРБ внесе корекции в кодекса - реже 1 от ЦИК, вкарва повече зам.-шефове
Малко преди 18 ч снощи парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството предложение за изменение на Изборния кодекс, което свива местата в ЦИК от 19 на 18. Така се спазва съотношението на силите в 42-ото НС, без да се ощетява ДПС, гласи мотивът.

Друга корекция на кодекса “Манолова” предвижда броят на зам.-шефовете на ЦИК да не се фиксира. Последното се мотивира с факта, че броят на представените в Народното събрание партии ще варира и ако зам.-председателските места се фиксират на 2, няма гаранция, че и в бъдеще в ръководството ще са представени всички.

“Изтече срокът за насрочване на референдум заедно с вота за Европарламент, с което щяха да се спестят 14-20 млн. лв. Заради политическия си егоцентризъм, капризи и инат Мая Манолова и Сергей Станишев струват нови 14 млн. лева на българите след 14-те милиона, хвърлени в референдума за АЕЦ”, заявиха по-рано в декларация от ГЕРБ.

 

Блокираха учредяването на РИК във Видин, чакат се още проблеми
ЦИК ще трябва да определи председател на Районната избирателна комисия във Видин, след като на вчерашните консултации между политическите сили не бе постигнато съгласие. БСП настоява за шефското място с мотива, че на парламентарните избори през 2013 г. във видински избирателен район е получила с 12% повече от ГЕРБ. От ГЕРБ обаче не отстъпват от искането си председателят да е техен.

РИК във Видин трябва да се състои от 15 членове, от които по 5-има за ГЕРБ и БСП, 2-ма за ДПС и по един за НДСВ и Синята коалиция.

Според новия Изборен кодекс ЦИК назначава районните избирателни комисии не по-късно от 50 дни преди изборния ден. Когато между партиите не се постигне съгласие, областният управител праща на ЦИК пакет от документи, сред които неодобреният проектосъстав на комисията и протокол от събранието, но в срок не по-късно от 55 дни преди деня на вота, т.е. до 30 март. В такъв случай спорът се решава централно.

Подобни междупартийни драми, които крият риск за учредяването на районните комисии, могат да възникнат в цялата страна, предупредиха експерти.