Картата на Черноморското крайбрежие ще е готова до края на 2014 г.

Новините

26-03-2014, 17:19

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Още през 2001-а г. беше теглен заем за това от Световната банка

Приоритетно ще бъде създадена кадастрална карта на 29 населени места в Добричка, Варненска и Бургаска област, съобщават от Агенцията по кадастър. Специализираните карти по Закона за устройство на черноморското крайбрежие ще бъдат готови до края на 2014 г., тъй като тогава изтича крайният срок, в който Агенцията по геодезия, картография и кадастър трябва да бъде готова и с определянето на границите на охранителни зони "А" и "Б" по Черноморското крайбрежие.


В момента землищата на Несебър, Черноморец, Созопол, Приморско, Китен, Лозенец, Резово, Шабла, Крапец и Кранево имат кадастрални карти, регистри и специализирани карти на всички дюни, разположени извън морските плажове. Такива специализирани карти има и за плажовете и дюните на 5 села от област Варна.


 Агенцията по кадастъра работи по създаването на специализирани карти и регистри на останалите обекти по закона - крайбрежни езера, острови, лагуни, лимани, влажни зони, брегоукрепителни и брегозащитни системи и съоръжения, попадащи в землищата на селата Дуранкулак и Ваклино, община Шабла, е посочено в съобщението на агенцията.
Изработването на кадастрални карти на Черноморското крайбрежие е приоритет още от 2001 г., когато беше теглен заем от Световната банка за това, припомня Mediapool.bg.
 В края на 2012 г. след избухването на скандала с опита за застрояването на дюните край Несебър беше поето ново обещание специализираните карти да са готови до края на 2013 г.

Според опозицията от ГЕРБ картите за дюните са готови, но приемането им се бави умишлено. От Министерството на екологията твърдят, че те са в процес на съгласуване и одобрение.