Нова университетска дисциплина – гастродипломация

Животът

26-03-2014, 16:56

Снимка:

Thinkstock/Guliver

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кандидатите да учат новата специалност вече прехвърлиха лимита на 19-те души и много са в списък с чакащи, съставен от учебното заведение

Американският университет във Вашингтон предлага нов начин за изучаване на геополитиката, чрез храната пише в. "Фигаро".

Висшето учебно заведение предлага дисциплината гастродипломация, в която има 19 места за студенти, които ще изучават дипломацията и геополитиката през призмата на гастрономията.

Кандидатите да учат новата специалност вече прехвърлиха лимита на 19-те души и много са в списък с чакащи, съставен от учебното заведение.

В тази специалност студентите изучават конфликти по света отпреди атентатите от 11 септември 2001 г., като например войната в Афганистан или Виетнамската война.

Паралелно с това се запознават и със спецификата на кухнята на съответната страна, като тази част от обучението включва посещение на ресторанти, в които се предлагат блюда само от определени страни.

Неотдавна например студентите са посетили етиопски ресторант. Целта била да опитат етиопската национална кухня и да научат как й е повлияла италианската кухня по времето, когато Етиопия е била колонизирана от Италия през 30-те години на миналия век.

В общуването със собственици на ресторанти и с главни готвачи студентите по гастродипломация научават как националната кухня може да бъде средство за комуникация.

Преди време в допитване, публикувано в сп. "Пъблик дипломаси", половината от анкетираните казаха, че започват да виждат дадена страна в по-позитивна светлина, след като са опитали нейната национална кухня.

Ако гастродипломацията е нова университетска дисциплина, то нейното използване в областта на международните отношения датира от римляните, които имали навика да отпразнуват сключения с враговете мир около богато отрупана трапеза.