2019: Битката е между Изтока и Запада

Мисия Варна

26-03-2014, 14:31

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Варна - европейска столица на културата: няма да е лесно, но е сериозно възможно

Битката за това кой български град ще е Европейска столица на културата през 2019 г. на практика е битка между Западна и Източна България. Икономиката на страната ви ще спечели изключително много, ако Варна спечели и всички инвестиции, не само титлата, свързани с културната столица на Европа, се насочат към Източна България и Черноморието. Това заяви днес сър Робърт Скот, който е консултант на Варна в надпреварата за избор на българския град, който през 2019 г. ще бъде Европейска столица на културата. 

Варна е единият от четирите града-кандидати, които преминаха през първия етап на селекцията заедно със София, Пловдив и Велико Търново. "Няма да е лесно да спечелим, но е сериозно възможно", категоричен беше сър Скот, който днес направи подробен анализ на свършеното, реалните плюсове и минуси на кандидатурата на Варна, както и на предстоящите до окончателното решение на журито етапи. Най-важното условие, според него, от тук нататък "всички да пеем една и съща песен", да играем в един отбор, да повярваме и да покажем своите страст и желание.

В следващите 6 месеца кандидатурата трябва да стане кауза на всеки варненец. Всеки жител на града трябва да знае какви са плюсовете и перспективите за града, но и за самия него от това, ако Варна спечели, коментира и кметът Иван Портних.
"Журито няма да гледа нито дупките по улиците, нито тротоарите, нито подлезите, а това дали всички сме зад идеята и зад потенциала, който тя носи на града ни. Трябва да продължим в тази надпревара с високо вдигната глава, така както участахме в първата селекция и спечелихе. Трябва да покажем на журито, че хората желаят Варна да бъде европейска столица на културата и застават зад тази кауза", обясни той.

13-членното жури от 7 представители на различни европейски държави и 6 от България ще посети Варна за един ден в края на август или началото на септември. Дотогава трябва да е готова и втората апликационна форма, а банката с идеи за програмата на културната столица през 2019-та да е пълна с най-интересните, нови и вдъховяващи събития.

Изборът не е решение, което се взима от обществеността, нито пък мнението на премиер, президент или министър имат значение. Това е решение на 13 души, обясни сър Скот. Той уточни, че столици много рядко печелят титлата (изключение са прибалтийските страни, където обаче конкуренти на Талин, Вилнюс и Рига са били съвсем малки селища), а са десетки примерите, когато по-малки градове ги изпреварват. Има единствено значение кой град е най-енусиазиран, най-страстно желае да спечели, заяви консултантът, който няколко пъти подчерта факторите, които правят кандидатурата на Варна особено печеливша: географско разположение, история, културни традиции, архитектура, богата фестивална програма.