5000 безработни стават охранители

Ще борят престъпността на минимална заплата

5000 безработни ще бъдат наети на работа като охранители. Целта е подобряване на сигурността и опазване на обществения ред. Правителството включи в плана си за борба с безработицата нова национална програма "Сигурност", за да намали безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности, допринасящи за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в населени места, особено в райони с високо равнище на безработица.

Чрез изпълнението й ще се осигури субсидирана заетост на 5000 безработни, регистрирани в бюрата по труда, за срок до осем месеца. По програмата ще се финансират трудовите възнаграждения на наетите в размер на 340 лв., както и дължимите осигурителни плащания за сметка на работодателя.

Програмата ще се изпълнява в партньорство с МВР чрез Главна дирекция "Национална полиция" и областните дирекции на МВР, които съвместно с работодателите (областни и общински администрации) ще определят населените места, в които ще се осъществява заетостта, ще участват в подбора на кандидатите за работа, ще провеждат инструктаж на наетите във връзка с осъществяваната от тях дейност.