Северна Корея изпита балистични ракети със среден обсег

Новините

26-03-2014, 09:17

Снимка:

© ЕПА/БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ракетите могат да поразяват цели на повече от 1200 километра

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети със среден обсег на действие, обяви Южна Корея, предаде АП. Смята се, че са изстреляни ракети „Родонг", което е нарушение на приетите от Съвета за сигурност на ООН резолюции.

През последните седмици КНДР изстреля серия от ракети с малък обсег на действие като протест срещу продължаващите ежегодни военни учения между Вашингтон и Сеул. Пхенян твърди, че ученията са подготовка за инвазия срещу КНДР.

Говорител на военното министерство на Южна Корея обяви, че Северна Корея за първи път е изпробвала ракети от този клас от 2009 година насам. Говорителят допълни, че полетът на ракетите е бил около 650 километра в района на източното крайбрежие на Северна Корея. Не е ясно къде са паднали ракетите. Смята се, че са изстреляни от мобилна установка.

На теория се смята, че КНДР има около 300 ракети „Родонг", които могат да носят ядрени глави щом веднъж Пхенян успее да направи толкова малък атомен заряд. Ракетите могат да поразяват цели на повече от 1200 километра, което означава, че могат да достигнат до Япония и ключови американски военни бази в страната.

Тестът е на фона на четвъртата годишнина от потапянето на боен кораб на Южна Корея. Сеул и други държави обвиняват Пхенян, че е торпелирал кораба. КНДР отхвърля обвиненията. Тогава загинаха 46 моряци.